KAKO SE TUĐMANOV TAJKUN OBOGATIO I DOKOPAO BUNKERA U CENTRU ZAGREBA: Tokom širenja na tržište BiH, pomogao mu osuđeni ratni zločinac Jadranko Prlić

U javnosti se pojavljuje rijetko, a fotografije na kojima je snimljen uglavnom su s nekih dobrotvornih priredbi. A intervjue ne daje gotovo nikad.

  • Regija

  • 15. Feb. 2020  15. Feb. 2020

  • 1

Ante Vlahović jedan je od najimućnijih Hrvata, a bogatstvo mu se procjenjuje na više od 2,5 milijardi kuna. Inače je poprilično samozatajan, ali nedavno se našao u centru javnosti, i to zato što se otkrilo da je od supruge zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za 150 hiljada eura kupio straćaru od 38,49 kvadrata. Vlahović je tako neuglednu nekretninu platio 3.897 eura po kvadratu, piše u zagrebački Index.hr.

No ko je zapravo Ante Vlahović?

O Vlahoviću, kao i o nekad Todoriću, malo toga se zna

Kao i u slučaju Ivice Todorića prije njegovog konačnog pada, o Vlahoviću se danas malo toga zna. Tekstovi koji se o njemu pišu uglavnom su pozitivno intonirani pa ga se tako naziva jednim od najboljih menadžera ikad, mecenom, promotorom nauke…

U javnosti se pojavljuje rijetko, a fotografije na kojima je snimljen uglavnom su s nekih dobrotvornih priredbi. A intervjue ne daje gotovo nikad.

Svoju poslovnu karijeru Vlahović je započeo u TDR-u

U njegovoj službenoj biografiji piše da je u kompaniji Tvornica duhana Rovinj (TDR) od 1977. godine, a prije transformacije, odnosno privatizacije po modelu Ante Markovića prema kojem su firme preuzimali radnici, bio direktor tržišnog poslovanja. Predsjednik Uprave TDR-a postao je 1994. godine, a prve milione Vlahović je zaradio jer je kao direktor TDR-a otkupio dionice kojima je kasnije vrijednost porasla u nebo. Iz TDR-a je nastala Adris grupa, a Vlahović je od 2004. godine njen predsjednik Uprave.

TDR, a kasnije Adris grupa, bio je ekonomski gigant koji se jedini mogao uspoređivati s Agrokorom Ivice Todorića, a i model poslovanja je bio sličan. Naime, zahvaljujući bankarsko-političkim vezama, Adris je godinama sprječavao ulazak duhanskih konkurenata na hrvatsko tržište, a u isto vrijeme preuzimao je konkurentske firme u Hrvatskoj. Smatra se kako su ključni za uzlet TDR-a devedesetih bili bivši hrvatski premijeri Franjo Gregurić i Zlatko Mateša. Zahvaljujući političkim vezama poslovanje su uspjeli proširiti i na Bosnu i Hercegovinu, a pri tome im je u početku pomogao Jadranko Prlić.

Kako je rastao TDR

U aprilu 2003. godine Državna revizija zaključila je da je privatizacija TDR-a provedena po zakonu. No, kao i u mnogim drugim slučajevima privatizacije, nerazmršeno klupko poslovnih odnosa, pogodovanja i pljački palo je u zaborav. Naime, privatizacija TDR-a započela je prije 1991. godine, kao i za, primjerice, Slobodnu Dalmaciju i Zagrebačku banku, i to po, kako smo već napisali, tzv. Markovićevom modelu.

I dok je za Slobodnu Dalmaciju ona poništena, prema pisanju Feral Tribunea, TDR-u je prihvaćena. Nakon samostalnosti oformljena Agencija za restrukturiranje i razvoj prema TDR-u je bila blagonaklona. Štoviše, kako je pisao Feral, to tijelo je tadašnjim vlasnicima predvođenima Antom Vlahovićem maksimalno izlazilo u susret, priznajući im vlasništvo od čak 72 posto kapitala firme, procijenjenog na skromnih 160 miliona tadašnjih dinara. Jer rovinjsku je tvornicu, kako je pisao Feral, početkom privatizacije tzv. tehnomenadžerska struja u HDZ-u izabrala da bude njen financijski i svaki drugi servis. Protiv vodstva firme 1996. godine podnesena je krivična prijava, ali ona je četiri godine kasnije odbačena.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...