PA, ZAR I ONI PROPADAJU: Treća ekonomija svijeta u najvećem padu u zadnjih pet godina, RECESIJA JE NEIZBJEŽNA…

U četvrtom tromjesečju 2019. zabilježili su najveći pad u više od pet godina zbog podizanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) i smrtonosnog tajfuna

  • Ekonomija

  • 18. Feb. 2020  

  • 0

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca treće gospodarstvo svijeta smanjilo se 1,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, i to prije epidemije koronavirusa u Kini, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

Time je prekinuto razdoblje četiri uzastopna tromjesečja rasta, a pad je najsnažniji od drugog tromjesečja 2014. godine kada se gospodarstvo smanjilo za 1,9 posto.

Posljednja tri prošlogodišnja mjeseca obilježili su podizanje stope PDV-a s osam na 10 posto i tajfun Hagibis koji je usmrtio više od 100 ljudi i prouzročio poplave diljem zemlje.

Tako je osobna potrošnja potonula 2,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porasla 0,5 posto.

Ulaganja kompanija u nove tvornice i opremu smanjila su se 3,7 posto.

Uvoz je pao 2,6 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Izvoz je smanjen 0,1 posto.

Na godišnjoj razini japansko je gospodarstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju palo 6,3 posto.

Epidemija novog koronavirusa u Kini najavljuje nove probleme, kao što pokazuje anketa Kyodo Newsa. Prema rezultatima objavljenim prošlog vikenda, čak 82,5 posto ispitanika strahuje od negativnog utjecaja epidemije na japansko gospodarstvo.

Krajem prošlog tjedna Međunarodna agencija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) procijenila je da bi Japan u prvom ovogodišnjem tromjesečju zbog pada broja kineskih putnika mogao zabilježiti pad prihoda u turizmu za 1,29 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...