OBISTINIO SE NAJCRNJI SCENARIJ: Stmoglav pad dionica jedne od najvećih kompanija svijeta, trenutni gubitak prešao 34 milijarde dolara, ali najgore tek dolazi...

Prema prvobitnim planovima, najvrijednija kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, čija je tržišna vrijednost 1.400 milijarda dolara, očekivala je da će u svom drugom fiskalnom kvartalu ostvariti neto prodaju između 63 i 67 milijarda dolara.

  • Ekonomija

  • 19. Feb. 2020  

  • 0

Dionice Applea pale su tijekom trgovanja u utorak za 2,6 posto u jednom trenutku, što je izbrisalo 34 milijarde dolara tržišne vrijednosti američke tehnološke kompanije i povuklo indekse na Wallstreetu prema dolje.

Na zatvaranju burze dionice Applea su zaključene u minusu od 1,8 posto u odnosu na prethodni dan, prenosi Tanjug, pozivajući se na američke medije.

Na ovaj dramatičan pad utjecalo je upozorenje Applea kako ne očekuje da će ostvariti planirani kvartalni prihod zbog usporavanja proizvodnje i oslabljene potražnje u Kini, gdje je kompanija zatvorila sve svoje prodavaonice zbog epidemije korona virusa.

Dow Jones potonuo treći dan zaredom

Prema prvobitnim planovima, najvrijednija kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, čija je tržišna vrijednost 1.400 milijarda dolara, očekivala je da će u svom drugom fiskalnom kvartalu ostvariti neto prodaju između 63 i 67 milijarda dolara.

Nakon Appleovog priopćenja, industrijski indeks Dow Jones je potonuo treći dan zaredom, jer su se investitori povukli kako bi razmotrili upozorenje tehnološkog diva.

Vrijednost Dow Jones indeksa je na zatvaranju pala za 165,89 poena, ili 0,6 posto, na 29.232,19 bodova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...