BURNO U „OTVORENOM“: Ko su masoni u Hrvatskoj, smiju li ići u crkvu i sudjelovati u vlasti?

O masonima su u emisiji „Otvoreno“ HRT-a govorili: glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, član Državnoodvjetničkog vijeća Peđa Grbin, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić, provincijal Hrvatske Provincije franjevaca konventualaca Josip Blažević i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić

  • Regija

  • 20. Feb. 2020  

  • 0

Berislav Jelinić je kazao da se sada već bivši državni odvjetnik ovih dana suočio s činjenicama, s istinom koju je on o sebi prešutio, a što je bio objavio Nacional.


- Nacional je objavio tu veliku priču s dokumentima koji nedvojbeno pokazuju da je gospodin Jelenić mason što je on pritisnut s tim činjenicama i osobno priznao, kazao je Jelinić i dodao:

- Pristupio je tajnom društvu koje je potpuno legitimno, koje je registrirano na bazi nevladine udruge, međutim on se s tim nije mogao nositi. U toj se situaciji evidentno nije osjećao ugodno, štoviše, on je odmah po ulasku u masonski pokret zatražio status brata u tajnoj loži, što znači da je svoj identitet zatajio i od većine članova masonskog pokreta.

Što misli Katolička Crkva o masonima?

Odnos Katoličke Crkve prema masonima prokomentirao je fra Josip Blažević koji je kazao da je sveti Maksimilijan Kolbe pokrenuo udrugu Vojske Bezgrešne.

- Njezin cilj je molitva za obraćanje masona. U tom smislu se možemo pohvaliti da već 100 godina kao red molimo za obraćanje masona i to jedna od naših misija. I naša otvorenost je upravo za dijalog s masonima, kazao je fra Blažević i dodao:

- Što se tiče same Crkve, čiji sam također član, Crkva od osnutka masonerije do dana današnjeg, je nekih 600 intervencija i proglasa uputila protiv masonerije u kojima osuđuje masoneriju i članovima Katoličke Crkve zabranjuje pristup u masoneriju.

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, koji je branio Jelenića, kazao je:

- Meni osobno nije smetala činjenica i ne smeta mi činjenica da je gospodin Jelenić pripadnik jedne masonske lože. Ja vam o masonima ne znam puno. Sama činjenica pripadnosti jednoj masonskoj loži, po meni ne dovodi u pitanje i ne narušava ugled državnog odvjetništva niti ugled same pozicije glavnog državnog odvjetnika, dodavši da prilikom prisege on priseže da će primjenjivati ustave i zakone.

- I to je njegova primarna zadaća. Ja ne znam koji je sadržaj prisege koju je on položio u svojoj masonskoj loži, međutim uvijek postoji situacija kada se državni odvjetnik može i mora odmaknuti od situacija koje bi ga mogle kompromitirati kao masona. I zato mi se ne čini da je ovdje bio problem to što je on bio pripadnik masonske lože, kazao je Žganjer.

Svako može biti član bilo koje zakonski registrirane udruge u RH

Na pitanje što će se učiniti u vezi ove situacije, da se ona više ne ponovi, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić je kazao da će do izbora novog glavnog državnog odvjetnika tu dužnost obavljati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj-Šipek.

- Mi ne možemo komentirati niti predicirati slučaj koji je trenutno u fazi postupanja policije državnog odvjetništva. Ono što je važno za ministarstvo pravosuđa je da je za nas neprihvatljivo da se u okvirima očekivanja nepristranosti i neovisnosti glavnog državnog odvjetnika u njegovom postupanju dovede u bilo kakvu sumnju moguća povezanost s bilo kakvim udrugama, lobijima i bilo čemu sličnome, kazao je Salapić i dodao:

- Mi moramo vratiti temu na zakonitost i ustavnost, a to je da svatko po svojim afinitetima može biti član bilo koje udruge u RH koja je registrirana sukladno pozitivnim zakonskim propisima i ustavom RH.

Nema propisane sigurnosne provjere

Član Državnoodvjetničkog vijeća Peđa Grbin je rekao da je 2018. godine ukazao predstavnicima vladajućih i gospodi iz ministarstva pravosuđa da nema sigurnosnih provjera za osobu koja postaje glavni državni odvjetnik.

- Što je posebno sporno jer na mjesto glavnog državnog odvjetnika ne mora doći čovjek iz sustava. A on nakon što prestane biti glavni državni odvjetnik, ostaje u sustavu kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika. A mi nemamo propisane sigurnosne provjere, kazao Grbin.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da oni u Živom zidu od početka djelovanja tvrde da je u Hrvatskoj moć ne u formalnim strukturama poput Vlade i Sabora, nego u raznim neformalnim strukturama kao što su lobiji i lože.

- To se potvrdilo s ovim slučajem glavnog državnog odvjetnika. Ono što je ovdje jako indikativno je da gospodin Jelenić nije smijenjen zato što je loše radio svoj posao, nije smijenjen zato što je mason, nego zato što se otkrilo i kada se otkrilo da je on mason. Dakle, ne vjeruje gospodinu Bošnjakoviću i gospodinu Plenkoviću kada kažu "nismo znali". To nije točno, ja sam uvjeren da su znali i vjerujem da su mnogi članovi istaknutih stranaka, drugih institucija također pripadnici nekih loža, udruga i da moć nije u institucijama nego je često negdje sa strane, kazao je Sinčić.

Fra Blažević je kazao da se na temelju knjiga, kao što je Da Vincijev kod - koje su ocrnile Opus Dei - stekla kriva slika o cijelom tom pokretu.

- Za razliku od masona, Opus Dei je otvorena crkvena udruga u koju može stupiti bilo tko. Dok  u masoneriju ja ne mogu stupiti kao što mogu u Opus Dei. Ja moram imati dva člana koja će me preporučiti, bez te preporuke ja ne mogu ući i ono što bih ja prigovorio, kada sam razgovarao s nekim članovima, oni uvijek govore kako je svaki mason ne obrađeni kamen koji ulazi i koji treba kroz dugi rad u masoneriji i stupnjeve napretka kroz inicijacije usavršiti samoga sebe, rekao je i dodao:

- Međutim, mi znamo da u masoneriju ulaze elitni ljudi, dakle krema koja je već itekako formirana i oblikovana, dok u crkvu po sakramentu krštenja ulaze prilično sirovi, neobrađeni materijali koji se tek ulaskom počinju obrađivati i u tom smislu vidim jednu bitnu razliku.

(SB / HRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...