DODIK NIJE MOGAO SAKRITI VELIKU NERVOZU PRED NOVINARIMA: Zasmetala mu i centrala SDA, tvrdi da je na "srpskoj zemlji", i da je Baščaršija srpska...

"Bakir Izetbegović je sve ovo pokrenuo kako ne bi izgubio zgradu gdje je centrala SDA".

  • Politika

  • 20. Feb. 2020  20. Feb. 2020

  • 4

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je na današnjoj konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu rekao da Ustavni sud BiH ima dvostruke aršine kada je u pitanju poljoprivredno zemljište i da, kada se radi o RS, onda je to problem, dok FBiH i Brčko Distrikt upravljaju zemljištem i to nije problem.

Dodik je pokazao nervozu na konferenciji za medije, gotovo na rubu incidenta je bilo sa novinarima pojedinih tv kuća.

"Federacija BiH je donijela zakone kojima raspolaže sa tim zemljištem. Isto je i sa Brčko Distriktom. Kada mi želimo u RS raspolagati poljoprivrednim zemljištem onda je to problem. Nama nije problem što FBiH hoće da raspolaže poljoprivrednim zemljištem, ali je problem kad hoće RS da raspolaže", izjavio je Dodik.

Govoreći o dvostrukim aršinima spomenuo je presudu Ustavnog suda BiH za 9. januar, ali da "Ustavni sud BiH ne presuđuje za 1. mart koji vrijeđa osjećanja Srba".

Dodao je Bakir Izetbegović sve ovo pokrenuo kako ne bi izgubio zgradu gdje je centrala SDA.

"To je uzurpirana imovina. U današnjoj vili gdje se nalazi sjedište SDA, to je objekat koji se nalazio u vlasništvu jednog od najbogatijih Srba između dva svjetska rata - Mihaila Semijana. SDA neće da vrati nasljednicima te imovine u Sarajevu", .

Dodik kaže da SDA sprečava povratak te imovine Srbima.

"Činjenice su nesumnjive i one se mogu provjeriti. Za tu kuću postoji zahtjev da se vrati i oni ne planiraju izaći. Da ne pričamo o samoj Čaršiji. Ovdje je na sceni jedan projekat otimačine koji se ne može završiti onako kako je naumila SDA", naveo je Dodik.

Potom je držao lekciju iz historije pa prepričavao da se današnja ulica Mehmeda Spahe nekada zvala ustaška.

"Tamo je sjedište SDA, spriječili su povratak te imovine Srbima. Činjenice su nesumnjive i one se mogu provjeriti. Za tu kuću postoji zahtjev da se vrati i oni ne planiraju izaći. Da ne pričamo o samoj Čaršiji. Ovdje je na sceni jedan projekt otimačine koji se ne može završiti onako kako je naumila SDA", kazao je Dodik.

Na pitanje o intervenciji međunarodne zajednice i mogućim sankcijama, Dodik se nasmijao.

“Vi to potencirate. Niko nije pomenuo tako nešto, ali vi u Sarajevu ste navikli da kažnjavate one koji misle drugačije. Ovo je odluka RS i od toga neće biti odstupanja. Uzimate nam zemlju i onda kažete da je to vještačka kriza, a kriza će prestati kad ne bude Bosne i Hercegovine”, kategoričan je Dodik.

Na pitanje o posjeti predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, Dodik je kazao da dolazak Đukanovića treba biti odgođen zbog događaja u Crnoj Gori.

“Druga dva člana Predsjedništva BiH misle drugačije, ponovo su tu tačku dnevnog reda vratili na sjednicu. Pošto je NSRS rekao da nije vrijeme i ja sam takvog mišljenja. Smatramo da se to treba da odloži. Ako bude trebalo, posegnut ću za vitalnim nacionalnim interesom. Što se tiče Frontexa (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, op.a.) mislim da to nama nije potrebno jer bi oni štitili samo granicu s Hrvatskom što bi onemogućilo odliv migranata iz BiH. Zato sam protiv, jer oni ne bi izašli na granicu s Crnom Gorom ili Srbijom. Dakle, hermetički bi zatvorili granicu s Hrvatskom”, pojasnio je Dodik.

Dodik se kontinuirano tokom press konferencije raspravljao sa s novinarima, nije ispoštovao pravo novinara da postave svoja pitanja. Prijetio je i najavljivao da će se on “posljednji smijati”.

 

Još jednom je član Predsjedništva BiH pokazao koliko ne poštuje novinarsku profesiju, a press konferencija je više ličila na svađu novinara i Dodika. U onim dijelovima kad se Dodiku nisu sviđala novinarska pitanja on je uzvikivao da novinari lažu i da koriste lažne informacije.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...