E SAMO SMO I RADOJIČIĆA ČEKALI: "Ustavni sud BiH nastavlja udare"

Ustavni sud BiH nastavlja udare, nakon udara na poljoprivredno zemljište Republike Srpske na udaru je javni interes grada Banjaluka.

  • Politika

  • 21. Feb. 2020  21. Feb. 2020

  • 2

Rekao je to Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na vanrednoj konferenciji za novinare povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se ukida odluke Vrhovnog suda Republike Srpske da zemljište "stare autubuske stanice" i Muzej savremene umjetnosti RS pripadaju gradu, a odlukom Ustavnog suda BiH vlasnik ovog zemljišta u centru Banjaluke je kompanija "Autoprevoz".

Radojičić je dodao da smatra da je Ustavni sud BiH oruđe koje se koristi protiv interesa Republike Srpske, a sada i protiv interesa grada Banjaluke.

"Ovaj sud je postao generator oblikovanja BiH nakon što je OHR prestao da radi", kazao je Radojičić.

Dodao je da je jedan od odgovora na ovo konačno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Ovo nije samo pitanje kompozicije ovog suda već i nadležnosti, jer se ovaj sud predstavlja kao Vrhovni sud BiH, a BiH nema vrhovni sud", objasnio je prvi čovjek Banjaluke.

Dodao je da grad, na čelu sa njim neće pristajati na ucjene nijednog investitora.

"Sve pravne i političke mogućnosti koje grad ima koristiće u borbi. Ako neko hoće da se igra sa gradom imamo mehanizme kojim ćemo da se borimo", rekao je Radojičić.

Pozvao je svu kulturnu javnost u Banjaluci, ali i sve političke subjekte da se zajedno bore protiv privatizacije i deložacije Muzeja savremene umjetnosti RS.

"Smatram da u ovom slučaju ima posla i za istražne organe. Treba da se ispita kako su nestajali dokumenti iz 1970-tih godina", zaključio je Radojičić.

Za narednu sjednicu Skupštine grada, biće pripremljena kompletna informacija za odbornike u vezi sa cijelim ovim slučajem.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada ove kulturne institucije.

Ovim je završen sudski proces koji je trajao 16 godina, a Ustavni sud BiH je poništio presudu na osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između "Autoprevoza" i grada iz 1979. godine, a na snazi je ostavio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, koja ide u korist "Autoprevoza", prema kojoj se taj ugovor ne prihvata.

Ovaj sudski spor je otvoren 2004. godine kada je grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja, koje je u centru grada, upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa dislokacijom stare autobuske stanice u Banjaluci koji su njihovi pravni prethodnici zaključili još 16. oktobra 1979. godine.

(NN/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...