DRAMATIČAN FINIŠ U RIGI: Zmajevi u infarkt završnici srušili Latviju!

Košarkaši Bosne i Hercegovine u prvom kvalifikacionom meču za Eurobasket odmjerili su snage sa selekcijom Latvije. Konačan rezultat meča u Rigi glasio je 61:62 (21:17; 15:13; 17:16; 8:16) u korist Bosne i Hercegovine.

  • Sport

  • 21. Feb. 2020  21. Feb. 2020

  • 0

Tim Vedrana Bosnića dobro je otvorio susret, a prvu četvrtinu okončao je sa 21:17 u našu korist. U drugoj četvrtini Latvija je uspjela stići prednost, ali i preokrenuti - te na poluvrijeme otići sa šest poena prednosti, 36:30.

Treća četvrtina - pomalo kobna za bh. selekciju donijela je prednost Latviji od 12 poena, što je bila i najveća razlika tokom meča.

Ipak, tim Bosne i Hercegovine dodatno se skoncentrisao u odbrani i istopili su razliku Latvijaca. U četvrtoj četvrtini, na osam minuta do kraja BiH je izjednačila na 53:53, a novo vodstvo stekli su na četiri minute prek kraj, kada je bilo 55:53.

U posljednjoj četvrtini BiH je napravila seriju od 12:0, gdje su doslovno zaključali reket domaćima - a vanjski šut potpuno izolovali. Adamović se pokazao kao odličan kradljivac lopti, a pasovima za završetak akcije stvorio je prednost timu Bosne i Hercegovine od pet poena, 58:53.

Halilović je povećao na +7 - čime je na 2:55 do kraja praktično domaću selekciju doveo u pat poziciju. Zanimljivo - tim Latvije je u posljednjoj četvrtini prvi poen ubacio tek na  2:21 do kraja. 

Domaći tim potom pravi seriju od 5:0, rezultat na 58:60 - čime je ovaj meč ušao u vrlo neizvjesnu završnicu.

Latvija pogađa trojku za 61:60, dok tim BiH ne uspjeva doći do uspješne završnice. 

Vrabac lucidno završava napad BiH za novu prednost BiH. Latvija je promašila dva vezana šuta - čime je BiH upisala prvu pobjedu u kvalifikacijama, rezultatom 62:61. 

Najefikasniji igrač u timu BiH bio je Edin Atić sa 15 poena, šest skokova i pet asistencija. Trinest pena dao je Miralem Halilović, 10 Aleksandar Lazić, po sedam su ubacili Adin Vrabac i Emir Sulejmanović, a Pašalić je ubacio šest poena.

Martins Laksa i Martins Meiers bili su najefikasniji kod domaćih, obojica sa 13 poena.

Vrijedi spomenuti da je u ovoj kvalifikacionoj grupi ranije Grčka savladala Bugarsku sa 73:63. BiH svoj naredni meč igra upravo protiv Grčke, 24. februara 2020. godine u tuzlanskom Mejdanu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...