MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA: "Višemilionski dug izmišljen zbog hajke protiv Crkve"

Mitropolija crnogorsko-primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, objavili su srbijanski mediji.

  • Regija

  • 22. Feb. 2020  

  • 0

„Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je iznio čitav niz neprovjerenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve“, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Mitropolije odazvali su se, 11. februara pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je riječ o netačnoj sumi.

Utvrđeno je, takođe, i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i vjerske službenike od 2011. godine.

„Na posljednjem sastanku je dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga vjerska zajednica, koje su sve u istom problemu“, stoji u saopštenju Mitropolije Crnogorsko Primorske.

Mitropolija je ocijenila da je „višemilionski dug“ izmišljen samo radi hajke protiv Crkve.

„Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije iznio podatke o procjenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale vjerske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i ekspilicitno jednu vjersku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati. Sve to govori da nije u pitanju izbjegavanje poreskih obaveza Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast“, navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša, kazao je danas da Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura.

Mugoša je saopštio da Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica registrovanih u Crnoj Gori, kako bi obezbijedila punu i neselektivnu primjenu zakona, bez obzira na specifičnost djelatnosti kojom se iste bave.

"Kada je u pitanju Mitropolija-crnogorsko primorska, ista predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač. Međutim,  kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa, kako sa aspekta prijavljiivanja, tako i sa aspekta plaćanja poreskih obaveza", naveo je Mugoša.

Kako je saopštio, Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura.

"Ali i već 9 godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza. Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura", kazao je Mugoša.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...