ŠTITI SRCE I KRVNE ŽILE, SPRJEČAVA UPALE, SNAŽAN JE PRIRODNI ANTIBIOTIK: Ovu čudesnu biljku mnogi imaju u kući, a da pojma nemaju koliko je dobra za zdravlje…

Postoji oko šezdeset vrsta ove čudesne koja raste u raznim dijelovima svijeta, a potječe iz Azije

  • Zdravlje

  • 23. Feb. 2020  

  • 0

Riječ bosiljak dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci.

U ayurvedi jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koristi se za liječenje mnogih bolesti - dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija.


Snažan antioksidans


Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva. Prema ORAC ljestvici sušeni bosiljak ima čak 61.000 jedinica.

Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje stanica i nastanak nekolikih vrsta raka.

Antioksidansi su važan dio zdrave prehrane i zdravog načina života, a bosiljak je njihov pouzdan i djelotvoran izvor.

Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a sprječava oksidaciju kolesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne žile.

Oštećenja izazvana slobodnim radikalima doprinose razvoju mnogih drugih bolesti, uključujući astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. Beta-karoten iz bosiljka je odličan način prevencije ovih bolesti.


Štiti srce i krvne žile


Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezija.

Vitamin B6 sprječava nakupljanje potencijalno opasne molekule homocistein.

Iako je homocistein proizvod prirodnog staničnog procesa, može oštetiti stijenke žila ako se brzo ne pretvori u neškodljivu molekulu, a B6 u toj pretvorbi igra ključnu ulogu.

Magnezij promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava pomažući opuštanju mišića i krvnih žila. Tako pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma.

Magnezij osnažuje srčani mišić i djeluje preventivno protiv infarkta.


Prirodni antibiotik


Istraživanja su pokazala da ulje bosiljka povoljno djeluje na imunološki sustav.

Svježi listovi i ulje bosiljka imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te mogu se koristiti u liječenju infekcija.

Bosiljak možete koristiti i lokalno - listovi bosiljka stavljeni na rane sprečavaju bakterijske infekcije.


Blagodati bosiljka
 

-snažan je antioksidans

-ima antibakterijska svojstva

-jača imunološki sustav

-sprječava oksidaciju kolesterola

-štiti srce i krvne žile

-pomaže u borbi protiv infekcija

-smanjuje upale uzrokovane artritisom

(SB / AZV)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...