BIJELA KUĆA SKRIVA MNOGE TAJNE: U ove prostorije ne mogu ulaziti obični smrtnici, pristup je strogo ograničen... (VIDEO)

Palača predsjednika SAD-a ima šest katova, 132 sobe, 35 kupaonica, 412 vrata i 28 kamina

  • Šareni svijet

  • 23. Feb. 2020  

  • 0

Riječ je o simbolu moći američke administracije, ali se iza službenih odaja krije mnogo zanimljivih prostorija koje se najčešće ne koriste za protokolarne aktivnosti predsjednika. U njima uživaju članovi predsjedničke obitelji i osobe koje su poslovno ili privatno bliske šefu države.

Najpoznatije odaje su Ovalni ured, dvorana za sastanke, kabinet predsjednika i dvorana za novinare. Osim službenih prostorija tu su i radionica čokolade, igraonica i solarij.

Business insider je izdvojio 15 odaja u Bijeloj kući koje su nepoznate javnosti.

Glazbena soba

Nastala je po nalogu Hillary Clinton, jer je bivša prva dama željela da njen suprug Bill svira saksofon u posebnoj prostoriji.

Teretana

Nalazi se odmah pored glazbene sobe. Članovi predsjedničke obitelji mogu je koristiti u svako doba dana i noći. Prije nego što je pretvorena u teretanu, ova prostorija je nekada služila za primanje gostiju.

Radionica čokolade

Riječ je o jednoj od nekoliko kuhinja u Bijeloj kući. Smještena je u prizemlju. Tamo se spremaju poslastice za članove obitelji predsjednika i njihove goste. Ovdje se pripremaju uskršnja jaja i ogromni medenjak u obliku Bijele kuće koji krasi palaču tijekom sezone praznika.

Kuglana

Nalazi se odmah pored radionice čokolade u prizemlju rezidencije. Nosi naziv po bivšem predsjedniku Harryju Trumanu i omiljeni je kutak mnogih gostiju. Prva je izgrađena po Trumanovom nalogu 1947. godine, a potom je Richard Nixon preselio na sadašnju lokaciju.

Kino

Smješteno je na prvom katu istočnog dijela Bijele kuće i ima 42 sjedala. Ovdje se puštaju filmovi po želji predsjednika, a producenti su ushićeni što je njihova ostvarenja pogledao predsjednik SAD-a. Animirana komedija Potraga za Dorom prvi je film koji je ovdje gledao aktualni predsjednik Donald Trump.

Soba s kartama

Nalazi se u prizemlju i mjesto je gdje se često snimaju televizijski razgovori s predsjednikom. Ime je dobila zbog prvobitne upotrebe. Ovdje je Roosevelt tijekom Drugog svjetskog rata pratio zbivanja na frontovima promatrajući karte kojih je bilo u izobilju. Kasnije se spomenuta aktivnost preselila u dvoranu za sastanke. Karte se poredaju na sljedeći način: po hemisferi, regiji i ratnom žarištu.

Jedna karta zauzima posebno mjesto u odaji. Riječ je o karti Europe koja pokazuje položaje nacističkih snaga u proljeće 1945. godine, neposredno prije Rooseveltove smrti. Posvećena je preminulom predsjedniku.

Kineska soba

Smještena je u prizemlju, blizu odaje s kartama. Kinesku sobu je 1917. godine uredila prva dama Edith Wilson. Prostorija je služila kao kolekcija darova koji su stizali iz Kine.

Skoro svaki predsjednik je nekim poklonom obogatio Kinesku sobu, a ovdje se čuva i porculan koji potječe iz vremena Georgea Washingtona.

Obiteljska blagovaonica

Nalazi se na prvom katu i ovdje obitelj predsjednika organizira svečane večere u intimnoj atmosferi. Tijekom svečanog primanja stranih dužnosnika ovdje se okuplja dio osoblja zaposlenog u Bijeloj kući. Predivna Državna blagovaonica nalazi se preko puta ove odaje.

Cvjećarnica

Dijeli je nekoliko vrata od radionice čokolade i kuglane. Ovdje se izrađuju cvjetni aranžmani koji ukrašavaju službene prostorije Bijele kuće tijekom svečanih primanja i inauguracija.

Soba za kaligrafiju

Nalazi se na drugom katu istočnog dijela Bijele kuće. Mali tim stručnjaka vrijedno radi na izradi pozivnica, čestitki i ostalih službenih dokumenata.

Solarij

Smješten je na najvišem katu rezidencije, gdje se predsjednik i članovi njegove obitelji odmaraju. Mamie Eisenhower je ovu odaju koristila za igranje bridža, Caroline Kennedy je pretvorila u vrtić, kćeri predsjednika Lyndona Johnsona su ovdje organizirale zabave, a Rosalynn Carter je koristila za igranje društvenih igara.

Igraonica

Nedaleko od solarija nalazi se prostorija za igru i zabavu. Ovdje predsjednici SAD-a i njihovi prijatelji igraju bilijar. Riječ je o omiljenoj zabavi mnogih šefova države, a nekada su stolovi bili u Zlatnoj sobi. Prostorija koja se danas koristi kao igraonica bila je spavaća soba.

Privatni studio

Mali radni prostor smješten je u zapadnom krilu Bijele kuće, odmah preko puta Ovalnog ureda. Ovdje se nalazi posebna kupaonica i čajna kuhinja.

Blagovaonica mornarice

Smještena je u prizemlju zapadnog krila blizu dvorane za sastanke. Malom blagovaonicom upravlja mornarica SAD-a. Može primiti 50 gostiju i nije otvorena za javnost. Rijetki sretnici su na poziv dužnosnika Bijele kuće ili tajnika kabineta imali priliku je posjetiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...