KAZNE SU DRASTIČNE; Policija RS-a poslala ozbiljno upozorenje građanima Republike Srpske: „Ne činite to nikada, u protivnom…“

Predviđena je i novčana kazna od 100 do 1.000 KM za takav prekršaj

  • Hronika

  • 23. Feb. 2020  

  • 0

Građani Republike Srpske dužni su obavijestiti vatrogasce prije paljenja korova prilikom uređenja imanja jer će u suprotnom platiti kaznu.

To je kao jedna od obaveznih mjera regulisano Zakonom o zaštiti od požara u RS, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine.

Zakon definiše da je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Predviđena je i novčana kazna od 100 do 1.000 KM za prekršaj, ako se pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasaca.

Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih površina često je uzrok požara.

Iz policije stoga pozivaju građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...