HRVATSKI INFEKTOLOG PROGOVORIO O ZARAZI U ITALIJI: "Nama je najgore, mi smo prvi na udaru’!

Hrvatski infektolog Marko Kutleša rekao je kako su hrvatske institucije spremne za slučaj pojave koronavirusa te dodao kako je potrebno zadržati zdrav razum, prikupljati informacije od relevantnih izvora i ne paničariti

  • Regija

  • 24. Feb. 2020  24. Feb. 2020

  • 0

U Italiji rapidno raste broj zaraženih od koronavirusa, zbog kojeg je šestero ljudi u toj zemlji preminulo. Talijanski gradovi u kojima je izbila bolest pretvaraju se u karantin, a na sjeveru zemlje je proglašena “crvena zona”, iz koje nema izlaska. Oni koji se ogluše na to riskiraju zatvorske kazne.

O koronavirusu je za HRT govorio infektolog Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. 

“Čini se da je vrlo mala šansa da će nas izbjeći koronavirus. Očekujemo da će se pojaviti i pacijenti u Hrvatskoj”, rekao je Kutleša te se osvrnuo na ulenike: “Očekujem da će oni biti kod kuće i da će se pratiti simptomi. Ako se dogode simptomi zove se epidemiologa i onda se upućuju u bolnicu. U Italiji stanje definitivno nije bezazleno. Oni koji su bili, ako su zdravi – pusti ih se kući i ako se pojave simptomi trebaju se javiti epidemiologu. U slučaju da su baš bili u centru u kojem je bilo oboljelih – onda se može napraviti karantin.”

 Italija je treće po veličini svjetsko žarište koronavirusa. Iako se on najprije pojavio u Francuskoj i Njemačkoj, tamo je broj zaraženih ostao na desetak, dok u Italiji raste iz sata u sat.

“To je neugodno iznenađenje. Lično pratim tu situaciju i nisam to očekivao. Činilo se da se situacija počinje smirivati, a onda se u petak dogodilo to što se dogodio s Italijom. To samo pokazuje da je bolest nepredvidiva, da se ne može predvidjeti u kojem će smjeru ići i da su vrlo vjerovatno asimptomatski širitelji. Što znači da je virus teško obuzdati i da se možda može razviti i pandemija”, rekao je Kutleša.

U vodu padaju i ranije informacije kako jedna zaražena osoba bolest može prenijeti na prosječno 11 drugih. Naime, jedna je Južnokorejka na misi uspjela zaraziti 300 osoba koronavirusom. Doktor Kutleša smatra kako je u toj zemlji stanje slično kao i u Italiji, jer oni imaju autohtoni prijenos virusa, što odgovara širenju pandemije. Osim toga, o koronavirusu nema puno informacija. Ne zna se mnogo o njegovom prijenosu, kao niti o tome je li mutirao. Vakcine još uvijek nema.

“U ovom trenutku čini se da se on prenosi kapljičnim putem, dakle nešto kao gripa. A gripa se prenosi vrlo efikasno. Činjenica je da nama zdravstvenim radnicima najgore, ako ćemo iskreno. Mi vidimo da su još dva doktora u Kini preminula, u Italiji je od jednog pacijenta njih petero zaraženo. Dakle, mi smo sigurno prvi na udaru i sigurno da nama i našim obiteljima nije lako. Želimo što bolje informacije, ali isto tako se moramo pouzdati u ono što nam govore institucije koje imaju kredibilitet”, rekao je Kutleša.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je u ponedjeljak hrvatskim državljanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto, talijanske regije u kojima je potvrđeno više od 200 slučajeva koronavirusa.

I Slovenija poduzima slične preventivne mjere. 

Health workers in protective gear work in the town of Castiglione d'Adda in northern Italy today A nearly-empty pedestrian area in the centre of Milan today with northern Italy at the centre of Europe's worst outbreak so far A woman wearing protective gear picks up mail at an apartment compound in Beijing today UNITED KINGDOM: 30 Britons and two Irish citizens arrived back in Britain on Saturday night (pictured) and were taken for quarantine at Arrowe Park hospital on the Wirral. Four were diagnosed with the virus and rushed to other hospitals SOUTH KOREA: Workers wearing protective gear spray disinfectant at a market in the southeastern city of Daegu. South Korea reported two additional deaths from coronavirus and 123 more cases on February 23, with nearly two thirds of the new patients connected to a religious sect. The national toll of 763 cases is now the second-highest outside of China, with seven dead JAPAN: Sumo wrestlers wearing face masks are seen on arrival at Shin Osaka Station ahead of the Grand Sumo Spring Tournament on Sunday 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...