PURA NA GURMANSKI NAČIN: Napravite zapečenu palentu s bijelim lukom i paradajzom i oduševite ukućane… (VIDEO)

Naš današnji obrok sprema se za 45 minuta, a nestaje u trenu

  • Gastro

  • 25. Feb. 2020  

  • 0

SASTOJCI

300 g šampinjona

1 glavica luka

2 režnja bijelog luka

200 g sira mozzarella

150 g mini paradajza

200 g kukuruznog brašna

30 g maslaca

talijanska mješavina začina

sol i biber

PRIPREMA

U lonac s vrelom posoljenom vodom dodamo maslac i palentu. Povremeno miješajući palentu kuhamo na srednje jakoj vatri.

Luk narežemo na kolutiće. U vruću tavu dodamo malo ulja i stavimo kolutiće luka, te na četvrtine narezane šampinjone. Kad se luk počeo karamelizirati, šampinjone posolimo i dodamo narezani bijeli luk na listiće. Sve promiješamo i pojačamo vatru kako bismo prepržili šampinjone pritom pazeći da nam bijeli luk ne izgori. U tavu ulijemo bijelo vino i začinimo talijanskom mješavinom začina. Kuhamo dok vino ne ispari.

U vatrostalnu posudu ulijemo malo ulja, potom dodamo malo rjeđu palentu i ravnomjerno rasporedimo. Preko svega dodamo narezanu mozzarellu na ploške i posložimo mini paradajze.

Sve zajedno stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon pola sata jelo je gotovo. Palentu ostavimo da se ohladi prije posluživanja.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...