"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo pod kojim uvjetom će SDA pristati na eliminaciju stranih sudija!

Može se s velikom pouzdanošću zaključiti da će vodeća bošnjačka partija podržati eliminaciju stranih sudija iz Ustanog suda BiH pod uvjetom da se preoblikuje sistem odlučivanja u Parlamentu BiH na način da se eliminira tzv. entitetsko glasanje i da se nadležnosti Doma naroda reduciraju na precizan spisak vitalnih nacionalnih pitanja.

  • Politika

  • 26. Feb. 2020  26. Feb. 2020

Dan nakon što su SNSD i HDZ uputili Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda u Parlament BiH, čiji je stvarni smisao eliminacija trojice stranih sudija iz tog tijela, bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, zagonetno je poručio kako je SDA spremna  ući u razgovore o tom pitanju, ali u sklopu šire ustavne reforme. 

„Sudije Ustavnog suda BiH koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava su dio dejtonske ravnoteže i nije ih moguće isključiti iz Ustavnog suda, a da se ne osiguraju neki drugi mehanizmi koji će joj garantirati funkcionalnost", kazao je Džaferović ne otkrivajući koji su to mogući drugi mehanizmi koji bi garantirantirali funkcionalnost BiH.

No, iz ranijih istupa čelnika SDA, može se s velikom pouzdanošću zaključiti da će vodeća bošnjačka partija podržati eliminaciju stranih sudija iz Ustanog suda BiH pod uvjetom da se preoblikuje sistem odlučivanja u Parlamentu BiH na način da se eliminira tzv. entitetsko glasanje i da se nadležnosti Doma naroda reduciraju na precizan spisak vitalnih nacionalnih pitanja.

Naime, nadležnosti, organizaciono ustrojstvo i procedure, te u  konačnoci i obaveznost odluka Ustavnog suda BiH, definirani su u sklopu Daytonskog ustava koji, kako je poznato, može biti promijenjen samo dvotrećinskom većinom u Parlamentu BiH. Na taj način, uz EUFOR i visokog predstavnika, Ustavni sud je jedan od glavnih garanata provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma. To je nosivi stub cijele Daytonske konstrukcije – bez tog stuba sve bi se stropoštalo ako se umjesto tog stuba ne bi izgradio neki drugi mehanizam, koji bi, kako kaže Džaferović, garantirao funkcionalnost sistema.

Scnarij je dakle vrlo jasan: SDA će sjesti za pregovarački sto (nakon što SNSD odustane od blokada) i razgovarat će o predloženom zakonskom rješenju uz uvjet da se u istom paketu sa stranim sudijama uiz Parlamenta BiH eliminira i sistem entitetskog glasanje.

Gotovo je izvjesno da SNSD i HDZ neće pristati na taj zahtjev, pa će sve ostati po starom.

(A.M.)

trenutak ...