PRIJETI LI ZENICI MOSTARSKI SCENARIJ: Alarmantno stanje na deponiji Mošćanica

Zastupnik Nusret Imamović u Skupštini ZDK uputio je inicijativu prema Ministarstvu za prostorno uređenja, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

  • Hronika

  • 26. Feb. 2020  

  • 0

Kako se navodi u ovoj inicijativi, ona ima za cilj neophodnu realizaciju projekata formiranja reciklažnih dvorišta-pretovarnih stanica za 8 općina kantona koje dovoze otpad na Regionalnu deponiju Mošćanica, kako bi se značajne količine komunalnog otpada iskoristile ili reciklirale, uz istovremeno uštedu skladišnog prostora tijela deponije. Do tada, ministarstvo bi subvencioniralo troškove transporta otpada do same deponije komunalnim preduzećima koji odlazu otpad na ovu deponiju, budući da je cijena otpada na ulazu u deponiju svima ista, a udaljenost od deponije nije ista za sve općine kantona, što zapravo tjera komunalna preduzeća da povećaju cijenu zbrinjavanja otpada. 

Imamović u inicijativi također navodi da je trenutno aktivna kaseta na RD Mošćanica, gotovo napunjena, a da se nisu stekle pretpostavke za otvaranje nove, te smatra da bi se u narednih nekoliko mjeseci mogao očekivati sličan scenarij kakav danas ima deponija Uborak u Mostaru.

S tim u vezi vrlo je važno da ministarstvo načini vrlo važne projektne korake kako bi ZDK imao efikasniji sistem upravljanja otpadom i zadovoljstvo građana u isto vrijeme, zaključuje Imamović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...