U SRBIJI NEMAJU POJMA ŠTA PJEVAJU: Himnu Republike Srbije uopće nije napisao Srbin, a još manje je imala veze s politikom…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 0

Republika Srbija usvojila je, preporukom Narodne skupštine, kao svoju himnu pjesmu „Bože pravde“ 17. augusta 2004. godine. Dvije godine kasnije ta je himna ušla i u Ustav Republike Srbije. Muziku za himnu „Bože pravde“ skladao je još 1872. godine Davorin Jenko, Slovenac rođen u Dvorju nedaleko od Kranja 1835. godine.

Tekst himne napisao je Jovan Đorđević, osnivač Srpskog Narodnog Pozorišta. Izvorno kompozicija je bila izvedena u sklopu pozorišne predstave „Markova sablja“. Budući da je ranije Srbija bila kraljevina, a danas je republika, neki su stihovi himne u međuvremenu izmijenjeni. Tako je stih:

“Bože spasi, Bože hrani
Srpskog kralja, srpski rod”,

izmijenjen u:

“Bože spasi, Bože hrani,
Srpske zemlje, srpski rod!”

Davorin Jenko bio je slovenski skladatelj i dirigent.

Od 1859. do 1862. je bio zborovođa Slovenskog pjevačkog društva u Beču. U to je vrijeme skladao za poznate slovenske zborove, a autor je i pjesme „Naprej zastava slave“ koja je kasnije postala himna Slovenije.

DAVORIN JERKO

Postavši dirigent Srpskog narodnog pozorišta, pisao je muziku za više od 80 pozorišnih djela ("Đido", "Seoska lola", "Potjera", "Vračara", "Pribislav i Božana", te već pomenutu "Markovu sablju" sa završnim dijelom "Bože pravde" koja je kasnije postala srpska nacionalna himna.

Šezdesetih godina XIX. stoljeća postaje jedan od prvih romantičara u slovenskoj muzici.  

Davorin Jenko umro je 25. novembra u Ljubljani.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...