KO ZADNJI IZAĐE NEKA UGASI SVJETLO: U Republici Srpskoj mjesečno bez posla ostaje više od 2.000 ljudi…

U Zavodu za zapošljavanje RS-a kazali su “Glasu Srpske” da je u 2019. godini na evidenciji nezaposlenih ukupno prijavljeno 58.725 lica.

  • Ekonomija

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 0

- Od tog broja 28.902 lica prijavljena su na evidenciju jer su ostali bez posla. Taj broj je za 340 radnika manji u odnosu na godinu ranije. Lica su prijavljivana na biro po raznim osnovama, odnosno na osnovu izjave poslodavca ili radnika o prekidu radnog odnosa, sporazumnom raskidu radnog odnosa, te zbog toga što su proglašeni tehnološkim viškom ili im je, pak, prestao rad na određeno - naveli su u Zavodu za zapošljavanje.

Predstavnici radnika navode da je još više onih koji su ostali bez posla u prošloj godini jer pojedini se nisu ni prijavljivali na biroe, već su spakovali kofere i zaposlili se van granica Srpske.

- Značajan broj radnika odlazi iz RS i time doprinosi smanjenju ukupnog broja nezaposlenih, a istovremeno imamo firme koje prestaju sa radom ili smanjuju broj radnika. Takođe, dosta poslodavaca krajnje brutalno eksploatišu radnike koji su zaposleni na određeno, koristeći pri tome privilegije koje imaju od Zavoda za zapošljavanja. Oni u stvari zaposle radnike na određeno vrijeme, dobiju novčanu podršku za to, a zatim kada to istekne, vrate radnike na biroe. Oni to neće priznati, ali je jasno da to rade. To se dešava jer ne postoje nikakve kontrole - kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglasila je da bi u ovoj godini trebalo da bude poznato i koliko je aktivnih tražilaca posla, a koliko onih koji su na biroima samo zbog zdravstvenog osiguranja.

- Jasno je da tržište rada Srpske ima mnogo onih kojih traže posao, a nema onih koji su potrebni tržištu. To se dešava zbog vrlo nekorektnog ponašanja određenog broja poslodavaca - dodala je Mišić.

Poslodavci, s druge strane, navode podatak da su lani na biroe prijavljena 28.902 lica koja su ostala bez posla, što odslikava samo prelazak radnika iz jedne firme u drugu.

- Evidentno je da imamo pad broja nezaposlenih, a rast broja zaposlenih. Kada je riječ o onim licima koja su se prijavila na biroe po osnovu prestanka radnog odnosa, tu je riječ samo o fluktuaciji radnika iz jedne u drugu firmu.  Taj isti koji se prijavio na biro danas, već sutra se odjavio jer je našao posao - naveo je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić. 

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju januara ove godine bilo je ukupno 89.441 lice.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...