POBJEGAO U SRBIJU: Crvena Interpolova potjernica za bivšim policajcem zbog ratnog zločina u Višegradu

Međunarodna policijska agencije Interpol raspisala je po naredbi bh. pravosuđa crvenu potjernicu za 57 godišnjim Milojkom Kovačevićem iz Višegrada

  • Hronika

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 1

On je optužen za zločine počinjene na području Višegrada, a nedostupan je bh. pravosuđu. Sud BiH optužio ga je u februaru prošle godine, a nalazi se u Srbiji, čije državljanstvo, također, posjeduje.

Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, optužnicom se na teret stavljaju prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Donje Veletovo kod Višegrada, piše Avaz.

"Optuženi se tereti i da je u junu 1992. godine, naoružan automatskom puškom, lično sudjelovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Donje Veletovo, kada je cjelokupno stanovništvo prisilno transportirano prema području općine Sokolac, gdje su žene, djeca i starije osobe protjerani na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a oko 50 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u pratnji naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, odvedeno na lokalitet jame Paklenik, gdje su ubijeni", navodi se u optužnici.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...