PREMINULA "ĐAVOLJA ŽENA": Bila je supruga poznatog političara, koje su se svi plašili

Bila je vladar iz sjenke i nekadašnji disidenti tvrde da je kriva za progon političkih rivala njenog supruga

  • Regija

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 0

Nedžmije Hodža, udovica nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, preminula je u Tirani u 99. godini, saopštila je njena porodica.

Poslije pada Hodžinog režima, završila je u zatvoru. Bila je žena koje su se Albanci decenijama plašili. Nedžmije Hodža rođena je 1921. godine u Bitolju, a za tadašnjeg albanskog lidera udala se 1945. godine. Imali su troje djece. Tokom rata bila je učiteljica i jedan od osnivača kominističke omladine u Albaniji.

Nedžmije je, također, bila član Centralnog komiteta albanske komunističke partije, predsjednica Antifašističkog fronta žena Albanije i šefica Direktorata za propagandu.

Bila je albanski vladar iz sjenke i nekadašnji disidenti tvrde da je kriva za progon političkih rivala njenog supruga.

U januaru 1992. godine osuđena je na devet godina zatvora zbog zloupotreba partijskih fondova. Kasnije, kazna je preinačena na 11 godina robije. Iza rešetaka je provela ukupno pet godina, od čega dvije godine u samici.

Često su je poredili sa Elenom Čaušesku i poslije pada režima Envera Hodže nije pokazivala pretjerano kajanje zbog žrtava tajne policije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...