"SB" NA LICU MJESTA: Za dvije dionice Koridora "5C" 140 miliona eura; evo kako će izgledati... (FOTO, VIDEO)

Rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022., a Poprikuša-Nemila 2023. godina

Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ/SB

  • Ekonomija

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 2

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini danas su u Sarajevu potpisali sporazum vrijedan 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice autoputa na Koridoru "5C".

Bevanda je rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja da je riječ o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoputa na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

"Drugi dio sredstava biće usmjeren na dionicu Poprikuše-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara", precizirao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.

Ističući važnost izgradnje autoputa na Koridoru "5C", Bevanda je naveo da je u toku zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 miliona eura za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grace-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH (FBiH), a korisnik je Javno preduzeće "Autoceste Federacije".

(SB/NN)   

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...