VUČIĆ ODGOVORIO NA PROZIVKU: "Nije moj posao ni da sprečavam ni da ne sprečavam Dodika"!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sit pridika i moralnih i političkih tirada iz Bosne i Hercegovine i poručio da niko ne treba da mu objašnjava kako da obavlja posao predsjednika države.

  • Regija

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 4

Upitan da prokomentariše izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, koje se tiču reagiranja Srbije na situaciju u toj zemlji, ali i na postupke Milorada Dodika, Vučić kaže da postoji kampanja u regionu da Srbija mora da se optuži za sve probleme.

"A kad ih pitate šta sam uradio i rekao, nema odgovora, nego što nisi sprečio Dodika? Nije moj posao ni da sprečavam ni da ne sprečavam Dodika, već da govorim u ime Srbije. Nećete vi da mi govortite šta ću da govorim u ime Srbije", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić kaže i da je "sit moralnih tirada od onih koji imaju najmanje prava da mu drže pridike".

"Ali bolje da prećutim i kažem - terajte svoje, pričajte šta hoćete, ja ću da radim svoj posao i da se trudim da napravimo što bolje odnose u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da ne vidi sreću u tome da ih opsuje ili kaže nešto loše o njima ne bi li stekao politički poen u Srbiji ili RS.

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića da vrlo blago reagira na prijetnje Milorada Dodika secesijom, Vučić je ''zahvalio" svim Bošnjacima i Hrvatima što bi da, kako kaže, obavljaju posao predsjednika Srbije.

"Ja im preporučujem da se kandiduju za sledećeg predsednika, da mi ne drže moralne i političke tirade kako da se ponašam", rekao je Vučić

Kaže da mogu da mu zamjere nešto kad je riječ o njegovim postupcima, ali da ne mogu da mu drže pridike kako da obavlja posao predsjednika.

"O tome ocenu daju građani Srbije na izborima, a ne građani nekih drugih držva", rekao je Vučić.

Zaključio je da neće izgovarati teže riječi i koristiti svoju i snagu zemlje koju predstavlja da bi unosio bilo kakvu nestabilnost u "ionako krhku situaciju u regionu".

Podsjećamo,predsjednik SDA Bakir Izetbegović prokomentarisao je izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  koji je kazao "je l' mislite da treba da budemo najslabiji, da nam onda kada vama treba kažete: pogledajte kako ste vojnički slabi, nemojte da pustimo neke protiv vas, kao 1995. kada je zamalo pala Banja Luka".  


- Veoma je znakovita njegova izjava o Banjoj Luci kojom je priznao agresiju na BiH. Šeher Banja Luka nije srbijanski grad. Bolje neka razmisli kako je JNA, koja je bila jedna od najjačih vojski u Evropi, došla u situaciju da bježi. Kako se desilo da Armija Republike BiH, nastala u teškim okolnostima, dođe pred vrata Banje Luke. Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku te 1995. godine. I o tome treba razmisliti - rekao je.
Izetbegović je i dodao:

- Odgovor na separatizam mora biti zajednički, sa HDZ-om koji mora biti zajedno s nama. Tu je Tužilaštvo BiH, koje može da hapsi, mi to ne možemo. I OHR treba reagovati, ustvari trebao je reagovati kada je Dodik kazao da će završiti posao Radovana Karadžića, kazao je Izetbegović.

(Sl.B.)

 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...