TAMNA STRANA POPULARNIH INFLUENSERICA: Bogataši im nude i do 100 hiljada, ali zauzvrat od njih traže OVO!

Top infuenserice na društvenim mrežama gotovo na dnevnoj bazi dobivaju ponude muškaraca koji im nude tisuće funti za seks, a neke od njih otvorile su se u emisiji voditeljice Victorije Derbyshire, prenosi BBC.

  • Show

  • 27. Feb. 2020  

  • 1

Jedna od influencerica tvrdi da su društvene mreže doslovno postale "katalog" u kojem muškarci pronalaze nove "trofeje".

"Riječ je o elitnoj prostituciji, ali zastrašujuće je pomisliti na to da će, ako su poruku poslali meni, isto učiniti i tisućama zgodnih djevojaka na Instagramu", govori Tyne-Lexy Clarson koja tvrdi da je prvu takvu ponudu dobila sa samo 19 godina kada joj je jedan muškarac ponudio 20 tisuća funti da s njim ode na večeru i piće.

No, ponude su postale puno ozbiljnije nakon što je gostovala u drugoj sezoni reality showa Love Island, nakon čega joj je iz jedne agencije stigao mail s ponudom da za 50 tisuća funti (oko 440.000 kuna) provede pet noći u Dubaiju. S ponudom je došao i ugovor o tajnosti koji je obvezuje da neće ni s kim dijeliti informacije o onome što se tijekom tih pet dana događalo.

Tyne-Lexy odbila je ponudu, ali uvjerena je da mnoge influencerice koje se bore spojiti kraj s krajem neće učiniti isto, već popustiti pod pritiskom održavanja slike uspješnosti: "To je mnogo novca za neke ljude, to je iznos koji vam može promijeniti život."

"Važne transakcije"

Rosie Williams, koja je sudjelovala u trećoj sezoni istog realityja, rekla je da su joj nudili 100 tisuća funti godišnje i svu odjeću i torbice koje bi dobila kako bi bila pratnja muškarcu u Dubaiju.

Pokazala je i poruku tog čovjeka u kojoj stoji da s njom želi podijeliti "važnu transakciju", a radi se o formulaciji koja je česta pojava u ovakvim porukama. Rosie je ponudu odbila i nikada nije bila u kušnji, unatoč velikom iznosu, ali to nije aspekt slave koji je očekivala: "Upozoravaju vas na trolove, upozorit će vas i na to da će vam se život osjetno promijeniti, ali nitko vas ne upozorava na muškarce koji vas žele kupiti."

To je ujedno i nešto o čemu se u krugovima influencera ne priča: "Ili nismo u poziciji da smo to prisiljeni raditi pa o tome i ne pričamo, ili smo to već učinili pa nam je o tome previše neugodno pričati."

Poniženja

Žene su pokazale poruke, a pristup muškaraca varira od izravnih seksualnih ponuda do agenata koji se javljaju u ime bogatih klijenata. Cijene za seks ponekad se penju i do 10 tisuća funti.

Influencerica koja se predstavila kao Isabel tvrdi da joj se obratio 10 godina stariji muškarac nakon što se prvi put pojavila u jednom talent showu: "Isprva su mi nudili dizajnerske torbice. Imao je fetiš na to da bude financijski dominantan pa bi ga seksualno uzbuđivalo trošenje stotina i stotina funti na torbice za mene. Imala sam problem sa zadržavanjem pratitelja. Vjerojatno sam zbog toga i prihvatila ponudu."

Uživo se nisu sreli 18 mjeseci, ali svakog su dana komunicirali pa je jedva čekala da se upoznaju: "Bio je stvarno ugodan tijekom mog boravka tamo. Za večerom smo počeli piti i pitao me je za moje financije. Objasnila sam mu da dugujem 5000 funti. Rekao je: 'Spavaj sa mnom i dat ću ti dvostruko toliko.'"

Isabel je pristala i otišla s njim u hotelsku sobu: "Osjetila sam se poniženom, gadila sam se samoj sebi, kao da sam napastovana."

Unatoč svemu, tvrdi da se ne radi o prostituciji: "To je ciljani odnos koji se razvija s vremenom, a prostitucija je, mislim, kada pristanete na naknadu s potpunim strancem."

Iskorištavanje

Heather Brunskell-Evans iz feminističke udruge Object tvrdi da je razumljivo zašto neke žene pristaju na ovakve ponude: "Žene koje se bave ovim, ne žele niti čuti riječ prostitucija, ali realnost je to da prodaju tijelo za novac. Osobe koje ih polagano na to pripremaju (ili "groomeri") nude ženama sve što im je potrebno da bi bile uspješne influencerice, ali kad se sve zbroji i oduzme - to je iskorištavanje i ta će žena morati raditi određene stvari za taj novac s kojim ne želi imati veze i koji joj izaziva osjećaj srama."

Agent slavnih Rob Cooper za BBC je izjavio da ponude ne dobivaju samo žene: "Rekao bih da visokorangirani influenceri ili reality zvijezde dobivaju ovakve poruke svakog dana."

Cooper je uvjeren da bi društvene mreže trebale pronaći način kako kazniti korisnike zbog ponašanja na mreži, a jedan od načina je da to učine uz pomoć putovnica ili nacionalnih identifikacijskih brojeva, tako da, ako su blokirani, moraju podnijeti zahtjev za ponovnim aktiviranjem profila.

"Seksualne ponude se ne toleriraju na Instagramu i oni koji uporno krše naše smjernice dobit će zabranu. Želimo da Instagram bude sigurno mjesto za ljude koji žele slobodu izražavanja. Ulažemo mnogo u alate i tehnologiju za sprječavanje uznemiravanja na ovoj platformi", poručuju iz Facebooka.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...