VOJNI PENZIONERI POZIVAJU VALENTINA INZKA NA REAKCIJU: „Poduzmite konkretne mjere, građani nisu zaslužili da žive u PREDRATNOM STANJU…“

Savez udruženja vojnih penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine oglasio se saopštenjem u vezi situacije u BiH u kome piše kako je došlo vrijeme "kad se ponovo žele reprizirati devedesete", te upućuju poziv "probosanskim snagama, rušiteljima i javnosti"

  • Društvo

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 1

"Kad su prijetnje i secesionizam draži od države i mira u Bosni i Hercegovini, mi veterani domovinskog rata 1992-1995 na sjednici Upravnog Odbora SUVP u FBiH dižemo glas i pozivamo Probosanske snage, rušitelje i javnost", navodi se u saopćenju te navode sljedeće stvari:

1. Dajemo punu podršku Probosanskim snagama u nastojanju očuvanja: mira cjelovite BiH, zaustavljanja i sprečavanja urušavanja zakonodavnih i izvršnih tijela te jačanju pravosudnih institucija.

2. Pozivamo domaću, evropsku i svjetsku javnost da ne prihvatamo odbijanja i nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava u Strazburu. Zahtijevamo da se sve odluke sudova provode odmah i bezuvjetno na svim nivoima ustavne strukture BiH. Tužilaštvo i Sud BiH moraju biti u funkciji poštivanja Ustava i zakona BiH i blagovremeno pokretati krivične odgovornosti za nepoštivanje istih.

3. Bilo kakvo pominjanje secesije, otcjepljenja, proglašenja nezavisnosti entiteta, pripajanja susjedima vidimo kao otvorenu prijetnju državi i svim njenim građanima kao i '92. Ovom prilikom zahtijevamo od predstavnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine da se dosljedno zalažu za poštivanje zakona i Ustava BiH i ne dozvole bilo kakava odstupanja od provođenja sudskih odluka i presuda.

4. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, da ne dozvolimo da nas neodgovorni politički predstavnici ponovo povedu u ambis međusobne netrpeljivosti, mržnje i osvete, koja nas neminovno vodi u sukob čije bi posljedice bile pogubne za sve građane BiH.

5. Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da prema svom mandatu i u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma osiguraju mir i prosperitet države Bosne i Hercegovine.

6. Od visokog predstavnika zahtijevamo dosljednost i maksimalnu ozbiljnost u poduzimanju konkretnih mjera, jer građani nisu zaslužili i ne prihvataju da žive u predratnom stanju. Visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira neodložno moraju dati jasne i konkretne odgovore na ovo stanje jer oni imaju na raspolaganju mehanizme i mandat da zaštite građane ove države od neodgovornih političara bez obzira o kome se radi, stoji u saopćenju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...