ŠTA JE RAZLOG? Zašto Kramarićevog gazdu ne podnosi cijela Njemačka

"Neću se predati. Zašto ne bih dolazio na svoj stadion? Na stadionima ne bi trebali biti oni koji rade loše stvari, a ne ja. Da znam što ti idioti žele od mene, možda bih sve to lakše razumio. Ne mogu objasniti toliku mržnju. To je povratak u mračna vremena'', nakon jučerašnje kontroverzne utakmice između Hoffenheima i Bayerna kazao je gazda Kramarićeva kluba Dietmar Hopp.

  • Sport

  • 01. Mar. 2020  

  • 0

Navijači Bayerna su ga brutalno vrijeđali te mu skandirali da je kurvin sin. Količina mržnje s tribina bila je tolika da je sudac Christian Dingert u dva navrata prekidao susret, a u obranu Hoppu stali su i igrači i čelni ljudi Bayerna. Posljednjih 15 minuta gledali smo nadrealne scene. Obje momčadi su se međusobno dodavale i odbijale su igrati. Nakon utakmice na centru igrališta igrači Bayerna i vodstvo Bavaraca javno su pružili potporu čovjeku kojeg su njihovi navijači vrijeđali primitivnim skandiranjem.

Danas je Hopp bio meta navijačkog iživljavanja u Berlinu. Na utakmici između Union Berlina i Wolfsburga domaći navijači izvjesili su dva transparenta protiv Hoppa i njemačkog nogometnog saveza pa je i ta utakmica bila nakratko prekinuta.

ko je Dietmar Hopp, najomraženija osoba njemačkog nogometa i zašto ga navijači u cijeloj Njemačkoj toliko mrze?

Premda je osnovan davne 1899., Hoffenheim je desetljećima bio klub bez rezultata, tradicije i navijača. Klub se povlačio po njemačkim nižim ligama sve dok ga početkom 2000-ih nije preuzeo njemački magnat i softverski moćnik Dietmar Hopp. U rekordnom roku je iz pete njemačke lige 2008. izborio plasman u elitni razred njemačkog nogometa. Već je tada klub bio na udaru ostatka Bundeslige čiji su navijači bili protiv stvaranja takvih umjetnih klubova koji novcem nadoknađuju tradiciju. Klub koji više od 100 godina nije postojao na nogometnoj mapi Njemačke 2017. izborio je plasman u Ligu prvaka.

Ono što najviše smeta navijačima ostalih njemačkih klubova je činjenica da je tamošnji nogometni savez Hoffenheimu dozvolio da bude jedan od četiri prvoligaška kluba koji su izuzeti iz pravila '’50 +1 posto''.

To pravilo znači da klub ne smije biti u većinskom vlasništvu pojedinca ili neke korporacije. Tih jedan posto više mora biti u vlasništvu navijača, koji tako mogu zaustaviti bogate investitore da s klubom rade što žele. Osim Hoffenheima, to su pravo dobili Wolfsburg, koji je u vlasništvu Volkswagena, Bayer koji posjeduje istoimena farmaceutska tvrtka iz Leverkusena, te Leipzig koji je pod kontrolom Red Bulla, odnosno njegovog vlasnika Dietricha Mateschitza.

Zbog tradicije Wolfsburg i Bayer nisu toliko omraženi u Njemačkoj, no Leipzig i Hoffenheim su trn u oku navijačkim skupinama u Njemačkoj koje su ujedinjene u mržnji prema tim klubovima.

Hopp i njegov umjetni klub u Njemačkoj nikad neće naići na odobravanje i podršku, no eskalacija mržnje kojoj svjedočimo posljednja dva dana posljedica je odluke njemačkog nogometnog saveza, koji je prije desetak dana zabranio navijačima Borussije iz Dortmunda da putuju na gostovanja kod Hoffenheima u sljedeće dvije sezone zbog uvredljivog skandiranja upućenog Dietmaru Hoppu.

U obrazloženju svoje odluke DFB je objavio kako su navijači Borussije tijekom utakmice 20. prosinca prošle godine vrijeđali Hoppa na sličan način kao i sezonu prije, što je za posljedicu imalo aktiviranje tada izrečene uvjetne kazne.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...