SEMIR EFENDIĆ ZA N1: "Ne kajem se što sam objavio snimak"! (VIDEO)

Ako će nešto biti poučno za SDA to je da se promijeni način vođenja kadrovske politike - a to je bio Asim Sarajlić. Podsjetit ću vas da je on bio zamjenik i Sulejmana Tihića. On je vrlo uticajna osoba i vrlo je korisno da je podnio ostavku, kazao je za N1 Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

  • Mini market

  • 06. Mar. 2020  06. Mar. 2020

  • 6

Jeste li se pokajali što ste objavili snimak?

Nisam, zašto bih se kajao?

Da možete vratiti vrijeme, da li bi ste isto učinili?

Zašto ne?

Pozvalo vas je Tužilaštvo?

Sve reakcije javnosti su pokazale da je dobro što je objavljen snimak. Što se tiče Tužilaštva, bio sam na razgovoru i dao sam osnovne informacije, kako je snimak došao do mene. Ali nisam primijetio njihovu zainteresovanost da se bave snimkom. Važnije im je bilo da novinarima kažu da sam bio na razgovorima.

Jesu li saslušali još koga?

Nemam te informacije.

Da li je onih 9 minuta cijeli snimak?

Ima još 20 minuta snimka dok razgovaraju u automobilu gospodin Šehović i delegat Velid Tvrtković.

Kada ste odlučili napraviti snimak i kako ste to planirali?

Slučajno sam došao do snimka. Negdje 25. kasno u noć meni se javio Velid koji je bio na sastanku i bio je vidno uznemiren. Nije znao s kim ide na sastanak i ko će biti na sastanku. Kada je vidio da se još ne zna gdje će biti sastanak i on je odlučio da snima mobitelom. On je mene informisao i rekao da to poslušam jer je mislio da je to važno za mene. Taj dan nisam imao vremena detaljno preslušati snimak i nakon sjedncie sam ga uspio preslušati.

Dakle, niste imali vremena preslušati snimak koji je bitan za vas?

Nisam detaljno tada razmotrio šta je na snimku. Bilo je pitanje da li bih ga objavio da sam pobijedio? Prevelika je važnost snimka, morao se objaviti. Snimak je nastao slučajno, ali je objavljen namjerno.

I vi se spominjete na snimku, spominjete se da ste navodno tražili fotografisanje ko je glasao za vas?

Ne znam zašto je to momak izgovorio. Mi smo imali sastanak na kojem sam kazao da nema nikave potrebe za dokazivanjem i da imam povjerenje da će glasati po savijesti.

Da li postoje klanovi u SDA i da li je na sceni njihov sukob?

Mislim da je to pojednostavljeno interpretiranje od novinara poput Avde Avdića koji nemaju dovoljno informacija. To su neke paušalne procjene. Kongres SDA je zavšen prošle godine. Ne znam o kakvoj borbi se govori sad? Nije u pitanju nikakva borba klanova, ovdje je u pitanju nešto drugo.

Šta je to?

Tokom održavanja samih izbora mnogo mi je ljudi kazao da je razočarano kada nsiam izabran, s obzirom da dobijam toliko glasova i ovaj snimak najbolje pokazuje zašto nisam izabran. Najveći problem SDA je vođenje kadrovske politike. Ako će nešto biti poučno za SDA to je da se promijeni način vođenja kadrovske politike - a to je bio Asim Sarajlić. Podsjetit ću vas da je on bio zamjenik i Sulejmana Tihića. On je vrlo uticajna osoba i vrlo je korisno da je podnio ostavku.

Da li je Sarajlić glavni krivac?

Ja bih volio da je tako. On je bio na čelu kadrovske komisije koja je vodila spornu kadrovsku politiku.

Je li mogao samostalno funkcionisati?

Nije mogao, ali je njegova uloga najvažnija.

Da li je mogao funkcionisati bez Bakira Izetbegovića?

U nekim stvarima jest, u drugim nije mogao bez Izetbegovića.

(N1 / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...