PREDSJEDNIK CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE BRANKO PETRIĆ BI MIJENJAO ZAKON: "U Izbornom zakonu BiH treba da stoji da izgled glasačkog listića..."

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić istakao je za “Glas Srpske” da je i za promjenu izgleda glasačkog listića potrebna izmjena Izbornog zakona BiH

  • Društvo

  • 09. Mar. 2020  

  • 1

- U Izbornom zakonu BiH treba da stoji da izgled glasačkog listića podzakonskim aktom kreira Centralna izborna komisija kao i mnoge druge stvari. Na snazi su i dalje mnoga pravila koja su donesena još 2001. godine, mnoge stvari su učaurene u zakonu. Norme koje su imperativne, a koje se ne odnose na suštinu Izbornog zakona i koje nisu principi, treba da budu izbrisane iz zakona i ostavljene nadležnim organima da ih, podzakonskim aktima, prilagode - rekao je Petrić.

Na pitanje da li bi CIK mogao biti inicijator tih izmjena zakona, Petrić je rekao da je za ovaj izborni ciklus sve već kasno.

- Sada smo već u fazi inoviranja više od 20 podzakonskih akata, što mora da bude obavljeno prije raspisivanja izbora. Svi prijedlozi za promjene, pa i za redizajn izbornog listića, ostaju za idući period - rekao je Petrić.

Proteklih dana u medijima je pominjanja mogućnost da ubuduće na izborima u BiH na glasačkim listićima stoji i opcija “ne glasam ni za koga”, ali je većina političkih partija u startu odbacila takvu ideju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...