PORUKA KOJOJ SE NISU NADALI U BRISELU: "Era obmanjivanja Turske je gotova"

Evropska unija bi trebalo da prestane da obmanjuje Tursku oko pružanja pomoći milionima migranata na njenoj teritoriji, izjavio je šef turske diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu.

  • Svijet

  • 10. Mar. 2020  10. Mar. 2020

  • 0

Çavuşoğlu je, dan nakon što su se dvije strane dogovorile da razmotre četiri godine star sporazum, čiji je cilj da se zaustavi priliv izbjeglica u Evropu, rekao da EU mora da preduzme "iskrene korake" kako bi pomogla Turskoj da se izbori sa prilivom migranata, što uključuje pronalaženje načina da se osigura povratak sirijskih izbjeglica u domovinu.

- Mi smo spremni za konstruktivnu studiju... Očekujemo iskrenost od EU. Era obmanjivanja Turske je završena - rekao je Çavuşoğlu za tursku državnu agenciju Anadoliju, a prenosi AP.

Çavuşoğlu je rekao da će Turska i EU raditi na "ažuriranju" navednog sporazuma u skladu s najnovijim razvojem događaja, uključujući situaciju u sirijskoj provinciji Idlib.

Dodao je da u sporazumu iz 2016. nije riječ o tome da EU daje novac Turskoj da zadrži izbjeglice.

- On se sastoji od nekoliko pitanja, od putovanja bez viza do osiguravanja dobrovoljnog povratka izbjeglica - naveo je turski ministar.

Çavuşoğlu je poručio da će Tuska i EU pokušati da naprave nacrt "mape puta" prije samita EU 26. marta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...