NOVI OBLIK RATOVANJA: Američka vojska otkrila novo ubojito oružje, ni radari ih ne vide…(VIDEO)

XQ-58 Valkyrie novi je eksperimentalni, radarima nevidljivi, dron koji se trenutačno razvija za Oružane snage SAD-a

  • HiTec

  • 12. Mar. 2020  

  • 2

Proizvodi ga kompanija Kratos Defense & Security Solutions, dug je 8,8 metara, raspon krila mu je 6,7 metara, a sposoban je letjeti brzinama do 0,85 Macha (1.050 km/h), uz autonomiju od gotovo 4.000 kilometara i plafon leta od 45.000 stopa (13.700 m). Osnovne zadaće ovog drona trebale bi uključivati pratnju mlaznim borbenim zrakoplovima s posadom, kao što su F-22 i F-35, ali i autonomne izviđačke misije.

Ovakva moćna bespilotna letjelica u narednim bi godinama mogla postati vrlo značajno oružje američke vojske, pogotovo ako se ostvari novootkriveni plan Američke mornarice. Oni, naime, imaju plan dronove ovog tipa zapakirati u transportne kontejnere i "posijati" ih po cijelom svijetu – "za svaki slučaj".

Ideja je došla od samog proizvođača, Kratos Defensea. Dronovi bi u kontejnerima, prema tom planu, bili raspoređeni po otocima diljem Tihog oceana i drugdje. U slučaju izbijanja bilo kakvog sukoba u budućnosti, Mornarica bi ih trebala moći vrlo brzo aktivirati iz stanja hibernacije i poslati na izviđačke ili borbene misije duboko unutar neprijateljskog teritorija – ma gdje on bio – zajedno s preciznim navođenim projektilima zrak-zemlja ili zrak-zrak.

Kako je XQ-58 Valkyrie osmišljen da mu ne treba pista za polijetanje i slijetanje, u teoriji bi ga se moglo lansirati s velikog broja lokacija u svijetu. Ovaj dron, naime, moguće je lansirati s kratke lansirne rampe uz pomoć raketnih motora. Osim letjelice, i lansirna rampa i raketni motori mogli bi se upakirati u standardni teretni kontejner, kažu iz Kratosa. Ovakav "paket" bio bi spreman za aktiviranje u nekoliko sati.

Dodatna prednost ovog pristupa je i u tome što bi se diljem svijeta, moglo poslati i postaviti tisuće sličnih kontejnera kako bi se neprijatelja zavaralo – dok bi samo u nekima bili dronovi spremni za borbu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...