MADELEINE ALBRIGHT NA SVA USTA HVALI BIDENA: "Njegova politika u BiH bila je izuzetna"!

Joe Biden jedan je od rijetkih političara koji je rekao: "Ovo što se dešava u Bosni nije uredu. Zaustavimo mržnju i nasilje".

  • Svijet

  • 12. Mar. 2020  12. Mar. 2020

  • 1

Američka vanjska politika pod predsjednikom Donaldom Trumpom obilježena je nemilosrdnim pokušajima uklanjanja globalnog sistema za rješavanje problema koji su Sjedinjene Američke Države (SAD) pomogle stvoriti nakon Drugog svjetskog rata.

Od dana kada je preuzeo dužnost, Trump je napuštao vitalne diplomatske sporazume, vrijeđao saveznike i oslabio našu sposobnost da sarađujemo s drugim narodima kako bismo riješili uobičajene prijetnje, piše nekadašnja državna sekretarka SAD-a Madeleine K. Albright u svojoj kolumni za Miami Herald.

Na unutarnjem planu, Trump je oslabio institucije vlasti podrivajući Kongres, sudove i američke savezne agencije. Zanemario je nauku i iskrivio činjenice kako bi odgovarale njegovom političkom programu, demonstrirajući otvoreno prezir prema demokratskim vrijednostima.

Širenjem koronavirusa ludost njegovog pristupa postaje sve očiglednija. Još uvijek je ostalo vremena da SAD okupi svijet i usvoji koordiniran i odlučan plan za odgovor na virus, ali nema puno naznaka da je Trumpova administracija dorasla tom zadatku. Za mene najveća nada leži u američkom narodu, koji ove godine ima priliku Bijeloj kući vratiti rukovodstvo, čast i pristojnost.

Među demokratima vodila se burna rasprava oko toga koji kandidat ima najveće šanse da pobijedi predsjednika Trumpa u novembru i da svojom voljom vodi državu. Vjerujem da je odgovor Joe Biden.

Imam tu privilegiju da poznajem Joe Bidena dugi niz godina. Poznati su mi njegovi uspjesi u rješavanju domaćih pitanja, poput zdravstvene zaštite, ali još bolje poznajem njegove stavove u vezi međunarodnih pitanja. Kad sam bila ambasadorica SAD-a u UN-u i državna sekretarka, Biden je bio jedan od vodećih glasova u Senatu na temu vanjske politike, a njegovi instinkti o diplomatiji često su bili odraz mojih.

U to vrijeme, jedna od najizazovnijih situacija s kojom se Amerika suočavala bila je na Balkanu, gdje je Bosnu i Hercegovinu uništavala agresija, žene su sistematski silovane, djecu su ubijali snajperisti i čitava sela su etnički čišćena.

Umjesto da djeluje, svjetska zajednica se povukla i zatvorila u sebe. Jedan od rijetkih koji je ustao i rekao: "Ovo nije u redu", bio je senator Joe Biden. "Svrstajmo se na stranu pravde. Zaustavimo mržnju i nasilje. Stvorimo novu Evropu i novo stoljeće u kojem netolerancija i etničko čišćenje nemaju mjesta", rekao je Biden.

Politika Joea Bidena u Bosni bila je izuzetna, ali nije za njega bila izuzetak.

U tom sam trenutku vidjela kako izgleda čovjek koji cijelu karijeru govori ono što treba biti rečeno, bez obzira da li je to ono što ljudi na vlasti žele čuti.

Kao senator borio se da naši diplomati i pripadnici službe imaju ono što im je potrebno za uspjeh u njihovim misijama, vodeći napor da nabave spasilačka minskootporna vozila za naše trupe u Iraku.

Kao potpredsjednik osigurao je ratifikaciju ugovora o nuklearnom oružju s Rusijom, ojačao odnose na zapadnoj hemisferi i pomogao uvođenju Kine u veliki međunarodni klimatski sporazum.

Tokom svoje karijere Joe Biden žestoko je branio američke interese, ali je također bio svjestan da naši interesi ne mogu biti zaštićeni ako žrtvujemo svoje vrijednosti. On nije među onima koji će pravdati diktatore na Kubi, u Rusiji ili bilo gdje drugdje. Također je nepokolebljivi branitelj američkih saveznika, uključujući i Izrael.

Njegova vizija će biti bitna u godinama koje predstoje, jer danas u svijetu svi veliki izazovi zahtijevaju međusobnu suradnju država.

Biden će podržati tu suradnju na svim pitanjima, od sprečavanja bolesti do jačanja demokratije, od suzbijanja ilegalnih narkotika do osiguranja fer ugovora o trgovini. Vodit će zemlju zajedno s drugima i koristit će svaki izvor osnaživanja Amerike.

Prije dvije godine sjedila sam u publici svjetskih lidera na sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj na kojoj je govorio bivši potpredsjednik. Uz gromoglasni aplauz, Biden je rekao: "Američki narod shvata da ćemo jedino saradnjom s našim prijateljima moći iskoristiti snagu ovog svijeta koji se brzo mijenja, ublažiti njegove nedostatke i okrenuti ga ka našoj kolektivnoj prednosti".

Biden će od prvog dana biti spreman voditi SAD kao naš vrhovni komandant. Zbog toga ga je Barack Obama izabrao za svog potpredsjednika. Biden ima energiju, iskustvo i moralnu hrabrost koju naša nacija zaslužuje i koju budućnost zahtijeva.

Uvjerena sam da će ga Amerikanci podržati, jer svi želimo lidera koji će nas ponovno učiniti ponosnima. Želimo Ameriku koja se poštuje širom svijeta, ne samo zbog onoga što imamo, već i zbog onoga u što vjerujemo.

Želimo Ameriku kojoj se vjeruje na riječ, čiji ideali uzdižu ljude, čiji postupci nadahnjuju sve one koji vole slobodu i čiji predsjednik okuplja ljude umjesto da ih razdvaja.

Ovog novembra možemo ponovo postati jedna zemlja, ali samo ako budemo sudjelovali u demokratskom procesu. Nadam se da će članovi obje stranke, nezavisni birači i oni koji prvi put glasaju upravo to i učiniti. Svi imamo svoju ulogu, a ja se obvezujem da ću svoju odigrati snažno podržavajući kandidaturu Joea Bidena, napisala je Madeleine Albright.

Madeleine K. Albright bila je američka državna sekretarka od 1997. do 2001. u drugom mandatu predsjednika Billa Clintona.

(K.S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...