BROJ UMRLIH OD KORONAVIRUSA U ITALIJI PREMAŠIO HILJADU: Neprestano stižu novi šokantni podaci, a u protekla 24 sata koronavirus odnio 189 života

U Italiji je koronavirusom, prema najnovijim informacijama, zaraženo 12.839 osoba, a od njega je dosad umrlo 1016 ljudi, piše Ansa, pozivajući se na podatke tamošnje civilne zaštite.

  • Svijet

  • 12. Mar. 2020  

  • 0

U odnosu na jučer, u Italiji je u posljednja 24 sata broj zaraženih skočio za 2.249, dok je u samo jednom danu umrlo 189 osoba.

Od virusa se dosad oporavilo 1258 ljudi, od čega se u posljednja 24 sata oporavilo 213 ljudi. 

Tokom protekla 24 sata hospitalizirane su 1.153 osobe, 125 više nego jučer.

Od 12.839 zaraženih osoba, njih 6.650 je hospitalizirano, dok je njih 5.036 u samoizolaciji.

Kao što smo izvijestili, Talijani su se u četvrtak probudili s najstrožim ograničenjima do sada, nakon što je premijer Giuseppe Conte sinoć objavio nove, drakonske mjere za suzbijanje koronavirusa.

Od danas su zatvoreni sve prodavnice osim apoteka, trgovina s hranom i kioska s novinama i osnovnim potrepštinama.

Kafići i restorani, kojima je do sada bilo dozvoljeno da rade tokom dana, od sada se mogu baviti samo dostavom hrane, a izuzetci su zračne luke te željezničke i autobuske stanice. Također će raditi i banke i poštanski uredi.

Italija se bori s najtežom epidemijom koronavirusa nakon Kine. Pekare u Rimu su se u četvrtak ujutro otvorile kako bi prodale hljeb, mlijeko i peciva. Jedan od prodavača je rekao da nije bilo većih gužvi u odnosu na dan ranije. Na ulicama Vječnog Grada saobraća javni prijevoz, a viđena je tek nekolicina automobila.

U Genovi je saobraćaj također rijedak. Ispred dućana u redu čeka nekolicina ljudi udaljeni jedni od drugih znatno više od jednog metra.

La Repubblica je danas izašla s naslovnicom "Italija zatvorena".

U srijedu navečer premijer Conte je upozorio svoje sugrađane da rezultate novih mjera u borbi protiv koronavirusa ne očekuju preko noći, nego tek za nekoliko sedmica.

Conte je dodao da neće biti prekinut javni prijevoz. Industrije i tvornice će moći nastavit proizvodnju pod uvjetom da poduzmu prikladne sigurnosne mjere za izbjegavanje zaraze, dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...