ONI NE PRAŠTAJU OVAKVE GREŠKE: Švedska drakonski kaznila Google zbog nepoštivanja zakona, evo zbog čega će morati platiti milione…

Švedska agencija za zaštitu podataka (Data Protection Authority DPA) izrekla je Googleu novčanu kaznu...

  • HiTec

  • 13. Mar. 2020  

  • 0

...u iznosu od 75 milijuna švedskih kruna (SEK), odnosno 7 milijuna eura zbog nepoštivanja prava na zaborav u skladu s općom uredbom o zaštiti podataka (General Dana Protection Regulation GDPR).

Europska uredba o „pravu na zaboraviti“ iz 2014. godine osmišljena je kako bi se ljudima pomoglo da se izbrišu određene web stranice ili podaci koje sadrže potencijalno za njih štetne informacije. Otkako je uredba postala važeća, Google je primio milijune zahtjeva o uklanjanju osobnih podataka, ali je ispunio manje od polovice zahtjeva.

Nakon revizije za 2017. godinu koja je imala za cilj procijeniti Googleovo postupanje s pojedincima s pravom na uklanjanje podataka za koje je podnesen zahtjev za brisanjem u rezultatima pretraživanja, DPA je zaključio da treba ukloniti niz podataka po zahtjevima građana te zatražio od Googlea da to učini što prije.

Naknadnom revizijom DPA u 2018. godini utvrdilo je da Google nije ispunio zahtjeve za uklanjanje podataka te mu je izrečena novčana kazna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...