PRIVREDNI HAOS ZBOG KORONE: Nakon Hrvatske, ni ova država ne dozvoljava prolaz kamionima iz BiH

Traži se formiranje kriznih štabova

  • Ekonomija

  • 13. Mar. 2020  13. Mar. 2020

  • 0

Nakon Hrvatske i Slovenija je zatvorila svoje granice sa Italijom zbog čega su kamioni iz Bosne i Hercegovine, koji prevoze robu u Italiju i iz te države blokirani na granici i nije im dopušteno saobraćati kroz ove dvije države.

Potvrdio je ovo za "Buku" portparol Privredne komore RS-a Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima sada već imamo ozbiljan problem, štete se uvećavaju iz minuta u minut.

To je bio razlog što su juče uputili inicijativu Vladi RS i predsjedavajućem Savjetu ministara BiH da u što kraćem roku stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoji i Sloveniji, kako bi se po uzoru na druge zemlje omogući nesmetan protok robe.

"Imamo ozbiljan problem zbog toga jer su Hrvatska, a sada i Slovenija, zabranila ulaz licima koja su proteklih dana boravili u Italiji i sada moraju provesti 14 dana na čekanju u karantinu. Sada je jako važno da se omogući nesmetan protok robe, kao i kroz Italiju gdje je samo sugerisano vozačima da se ne zaustavljaju osim u slučaju nužde i da tada ne prilaze drugim ljudima.  

Apsolutno podržavamo da se realizuju sve mjere zaštite i zdravstvene kontrole na ulasku u ove države, ali se mora naći model kako da se obezbijedi da roba pređe preko grance i teritorija sada već dvije države. Štete u domaćoj privredi se već sada povećavaju iz minuta u minut i ukoliko se u najkraćem roku ne bude došlo do prometovanja robe veliki dio preduzeća biće prinuđen da zatvori proizvodnju, a toće značiti samo jedno- dodatni kolaps”, istakao je Blagojević.

U juče upućenoj inicijativi, između ostalog, privrednici iz RS-a, traže da bude omogućena odgoda plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere koje bi pomogle preduzećima da prevaziđu novonastalu štetu.

“U vezi sa svim navedenim potrebno je da se formiraju krizni štabovi na nivou RS i BiH koji će pratiti stanje i donositi adekvatne mjere u najkraćem mogućem roku kada je u pitanju privreda, ali da i informišu javnost o koracima koje poduzimaju”, zaključio je Blagojević. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...