OVAJ SNIMAK JE PUTINA IZBACIO IZ CIPELA: Pogledajte kako je turski dron uništio "neuništivi" ruski Pancir-S1 (VIDEO)

Posljednji susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana protekao je u vrlo hladnoj atmosferi. Čak je glasnogovornik ruskog predsjednika, nekoliko dana pred susret, rekao da Putin neće primiti Erdogana jer ima druge planirane obaveze.

  • Svijet

  • 14. Mar. 2020  14. Mar. 2020

  • 1

No, do susreta je ipak došlo, a čak su i postignuti zadovoljavajući rezultati jer je makar privremeno uspostavljeno primirje u Siriji. 

Žestoki sukobi koji su prethodili susretu Putina i ponovno su Siriju doveli u fokus svjetske javnosti. Prvenstveno jer su okršaji vladinih trupa, koje podržava Rusija, i pobunjenika, iza kojih stoji Turska, situaciju opasno približili izravnom vojnom sukobu Moskve i Ankare. 

Rusija je optužila Tursku da se ne drži obveza iz sporazuma o stvaranju demilitarizirane zone u sirijskoj pokrajini Idlib te da umjesto toga pomaže pobunjenicima.

Turska je u Idlibu pozicionirala vojnu silu koja nalikuje na mehaniziranu diviziju, što krši međunarodno pravo, rekao je ruski glasnogovornik.

Napetosti između dviju sila trebala se smanjiti nakon sastanka turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u 5. marta u Moskvi.

No, u međuvremenu, društvenim mrežama dijele se neki detalji bitaka koje se vode u sirijskoj pokrajini Idlib.

Tako je na Twitter profilu Clash Report objavljena snimka na kojoj se jasno može vidjeti kako su turske snage u noći na utorak dronom uništili ruski sustav protuzračne odbrane Pancir-S1.

Rusija je iznimno ponosna na svoje oružje koje je reklamirala kao neuništivo, no snimak je potpuno demantirao rusku marketinšku propagandu.

Upućeni tvrde da je taj snimak izazvao neviđeni bijes ruskog predsjednika Putina koji je turskog predsjednika „kaznio“ tako što ga je prisilio da s cijelom delegacijom čeka u hodniku na prijem punih 90 sekundi.

Nakon isteka 90 sekundi Putin i Erdogan su se rukovali, ali bez smiješka na njihovim licima.

Kako je objavljeno, radar na Panciru je bio aktivan i da se pripremao napasti turski avion. No, to se na koncu nije dogodilo jer ga je uništio projektil ispaljen s turskog drona.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...