NAJVEĆA KAZNA U POVIJESTI ZEMLJE: Francuzi su drakonski kaznili američku kompaniju, zbog ovoga moraju platiti više od MILIJARDU EURA...

Osim njih kazne su dobili i distributeri koji su sudjelovali u ovim aktivnostima

  • HiTec

  • 18. Mar. 2020  

  • 0

Agencija koja u Francuskoj regulira poštenu tržišnu utakmicu (Autorite de la Concurrence) naredilo je Appleu početkom ovoga tjedna da plati kaznu od 1,1 milijarde eura zbog svojeg nezakonitog tržišnog ponašanja u toj zemlji.

Prema njihovoj presudi Apple je stvorio "kartel" unutar svoje distribucijske mreže i strogo kontrolirao veleprodajne cijene, smanjujući tako mogućnost trgovcima da si međusobno konkuriraju cijenama.

Osim Applea kazne su dobili i distributeri koji su sudjelovali u ovim aktivnostima. Kompanija Tech Data kažnjena je sa 76, a Ingram Micro sa 63 milijuna eura novčane kazne iz razloga što su slijedili Appleove upute o distribuiranju njihovih proizvoda malim trgovcima, umjesto da su na slobodan i tržišno orijentirani način određivali svoje komercijalne uvjete i cijene.

Najveća je ovo ukupna kazna koja je za ovakve prekršaje ikada određena u Francuskoj, a Apple je već najavio da će se na nju žaliti. Kažu kako se presuda odnosi na trgovačke prakse stare i preko deset godina, te da se njome poništava posljednjih 30 godina pravnih presedana prema kojima su francuske kompanije poslovale.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...