OVO PRIJE MJESEC DANA NIKO NIJE OČEKIVAO: Trumpu se ne piše dobro, bivši potpredsjednik SAD-a premoćno pobijedio u tri američke savezne države…

Joe Biden je ostvario uvjerljive pobjede na demokratskim predizborima u utorak, povećavši prednost pred svojim protukandidatom Berniejem Sandersom u utrci za suparnika Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome

  • Svijet

  • 18. Mar. 2020  

  • 0

Premoćne pobjede na Floridi, u Illinoisu i Arizoni znak su da su demokrati spremni okupiti se iza Bidena i fokusirati se na izbornu bitku protiv Trumpa za izbore 3. studenoga, prije nego demokratska kampanja zbog epidemije koronavirusa uđe u razdoblje produžene pauze u kojemu neće biti predizbora.

Bidenove pobjede također postavljaju pitanje treba li Sanders ostati u utrci za Bijelu kuću. Stranački čelnici strahuju da bi se mogla ponoviti 2016. kad je, kako vjeruju, iscrpljujuća i ponekad ogorčena utrka između Sandersa i Hillary Clinton doprinijela iznenađujućoj Trumpovoj pobjedi.

Biden je posljednjih tjedana postigao niz pobjeda na demokratskim predizborima, a u utorak je ostvario prednost ispred Sandersa od 40 posto na Floridi, 20 posto u Illinoisu i 10 posto u Arizoni.

Bivši američki potpredsjednik je iz svog doma u Delawareu rekao da kriza povezana s epidemijom traži snažno vodstvo Bijele kuće, pozvavši Sandersove pristaše, osobito mlađe, da ga podrže. "Dopustite mi da kažem, osobito mlađim biračima koje je inspirirao senator Sanders: 'Čujem vas. Znam koji su ulozi. Znam što trebamo napraviti'", rekao je.

"Cilj naše kampanje i moj cilj kao kandidata za predsjednika je da ujedinimo stranku, a nakon toga da ujedinimo i državu", dodao je Biden.

Dobar izborni rezultat Bidena na Floridi je ohrabrujući znak za demokrate jer je riječ o tradicionalnoj izbornoj bojišnici republikanaca i demokrata. Trump je 2016. na Floridi tijesno pobijedio Clinton.

Biden je ostvario pobjede u 16 od posljednje 21 američke savezne države u kojima su održavani demokratski predizbori. Nakon utorka njegova prednost u odnosu na Sandersa iznosi približno 230 delegata, a na demokratskoj izbornoj konvenciji u srpnju kandidat za predsjednika mora dobiti potporu 1991 delegata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...