MMF PORUČIO DODIKU: "Devizne rezerve se ne smiju koristiti u fiskalne svrhe - to bi narušilo valutni odbor"

Kancelarija rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH saopštila je da bi svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke BiH koriste u fiskalne svrhe narušio valutni odbor, a predstavljao bi i prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja.

  • Ekonomija

  • 18. Mar. 2020  18. Mar. 2020

  • 4

Povodom nedavnih poziva za korištenjem sredstava iz Centralne banke u borbi protiv krize izazvane virusom korona, iz MMF-a ističu da ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti, te dodaju da ih treba izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama.

U saopštenju se naglašava da je valutni odbor Centralne banke služio dobro BiH više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

Iz MMF-a dodaju da prema valutnom odboru, sredstva Banke, njene devizne rezerve, moraju pokrivati najmanje 100 odsto domaće valute u opticaju jer se na taj način obezbjeđuje fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i evra.

"Dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom virusa korona, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan. Banke su dovoljno kapitalizovane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje", navodi se u saopštenju.

Iz MMF-a dodaju da višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje, ali da je, ipak, potrebno pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. "MMF zajedno sa Svjetskom bankom spreman je da pruži hitnu pomoć i pomogne BiH da se bori sa posljedicama pandemije izazvane virusom korona", naglašavaju iz ove finansijske institucije.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Milorad Dodik rekao je prije nekoliko dana da će predložiti na sjednici Predsjedništva BiH da Centralna banka sa 10 na pet posto smanji stopu obavezne rezerve, čime bi se oslodila sredstva od 2,5 milijardi KM za likvidnost banaka za podršku privredi i javnom sektoru.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...