"SLOBODNA BOSNA" JE ISTRAŽILA: Ovo su dva lijeka kojim će se zaustaviti širenje korona virusa!

Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli bi zaustaviti koronavirus, objavili su naučnici iz Australije prije nekoliko dana, a to je potvdio i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolest.

  • Zdravlje

  • 19. Mar. 2020  19. Mar. 2020

  • 0

Grupa infektologa sa Univerzteta Queensland iz Brisbanea utvrdila je da su dva lijeka koji već postoje pobijedila infekciju Covidom-19. Riječ je o hlorokinu, koji je odavno u upotrebi u liječenju malarije, te lijeku lopinaviru/ritonaviru kojim se liječi HIV.

Kako javljaju mediji, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da hlorokin ima jak potencijal da se koristi kao preventivna mjera protiv koronavirusa, sve dok vakcina ne bude dostupna.

Hlorokin je generički naziv a proizvode ga na desetine farmaceutskih kuća. Na Balkane je među najpoznatijim pod nazivom Resochin.

Svojom strukturom hlorokin ima jedinstvenu sposobnost ulaska u ćelije i prelaska endosomske membrane te sprečavanja zakiseljavanja apsorbiranjem velike količine vodika. Nakon što pređe membranu i uđe u organelu, organela je spriječena da dosegne niži pH. Kada se to desi, hlorokin onemogućava hidrolizu potrebnu da se koronavirusi repliciraju.

Prema dosadašnjim istraživanjima, hlorokin je efikasan tretman za Covid-19. Hlorokin je lijek koji je odavno već u upotrebi u liječenju malarije i košta oko 20 KM.

A petition has launched urging the Government to start using chloroquine on coronavirus patients after Chinese doctors claimed it treats the virus. The drug is available as an antimalarial at travel clinics for just pennies per pill

Lijek protiv HIV-a Lopinavir/ritonavir najčešće se prodaje pod nazivom Kaletra. Zaražene osobe uzimaju ga dvaput dnevno, a on reducira razinu virusa koji cirkulira tijelom. Kaletra se nalazi na američkom, evropskom i australskom tržištu, a AbbVie, kompanija koja ga proizvodi, već je donirala pozamašan broj doza kineskim i američkim vlastima te WHO-u.

Lopinavir/Ritonavir Sandoz sadrži djelatne tvari lopinavir i ritonavir. Lopinavir/Ritonavir Sandoz je antiretrovirusni lijek. Pripada grupi lijekova koje nazivamo inhibitorima proteaze. Proteazni inhibitori sprečavaju replikaciju virusa selektivnim vezivanjem za viralne proteaze i blokiranjem proteolitičkog presjecanja proteinskih prekursora koji su neophodni za produkciju infektivnih virusnih čestica.

Kutija ovog lijeka u slobodnoj prodaji  košta oko 500 KM.

The HIV drug Kaletra has shown promising results in the small number of coronavirus patients who have been treated with it, scientists say ¿ they now want to start proper clinical trials

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...