PONOVO SE OBRATIO JAVNOSTI: Novalić o mjerama Vlade, izdvojenom novcu, pomoći, Igmanu (VIDEO)

Premijer FBiH Fadil Novalić ponovo se danas obratio javnosti, kazavši da je prvi dan zabrane kretanja na području FBiH protekao veoma dobro.

  • Vijesti

  • 23. Mar. 2020  23. Mar. 2020

  • 0

Novalić je reagirao na potez kantonalne Televizije Sarajevo, koja je u javnost plasirala videosnimak nakon njegovog prvog današnjeg obraćanja javnosti.

- Danas je putem jedne javne televizije plasiran određeni snimak. Upravi te javne televizije je očito cilj da naprave neku šalu. Ne mogu da vjerujem da je nekome sad u ovoj situaciji bitno jesam li zakopčao sako i kako mi stoji maska - kazao je Novalić.

Jasno je, dodaje, da ljudi različito reagiraju na ovu krizu.

- Na našu sreću, u ovoj veoma ozbiljnoj situaciji imamo i drugu vrstu ljudi, odgovornih i ozbiljnih. Želim ipak govoriti o njima. O našim ljekarima, policajcima, inspektorima, i svim onim koji su uključeni u sistem zaštite života i zdravlja ljudi. Imamo i naše profesore i studente Mašinskog i Medicinskog fakulteta, koji baš u ovim trenucima prave zaštitne maske za naše ljekare. Imamo radnike Preventa, radnike Dite, imamo vrijedne žene koje šiju zaštitne maske i zaštitna odijela. A to, vjerujte, nije šala. Želim da pričam o onome što je Vlada FBiH uradila - dodao je Novalić.

U ovom momentu, kako je napomenuo, usaglašava se uredba za one koji ne poštuju naredbu nadležnih organa, naročito one koji imaju rješenja o izolaciji,  a ne poštuju ih.

- Sinoć su zabranu kretanja prekršila samo tri građanina, ali cijelo vrijeme oko 60 građana koji su u izolaciji ne poštuju tu istu izolaciju - rekao je Novalić.

Zbog toga je Vlada FBiH odlučila, kako je naveo, da najdalje sutra, a možda i večeras donese uredbu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe.

Vlada FBiH, nastavlja premijer, užurbano radi na rebalansu budžeta FBiH koji bi bio okrenut prema borbi protiv koronavirusa.

Novalić podsjeća da je Vlada FBiH danas putem BH Telecoma izdvojila po 200.000 KM za opće i kantonalne bolnice u Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku i Konjicu.

- Nakon 2,5 miliona izdvojenih za medicinske ustanove sa civilne zaštite, nakon 30 miliona sa budžeta, i nakon ovog miliona iz Telecoma, u četvrtak imamo i narednu odluku gdje će još 21 milion KM kroz transfere nižim nivoima vlasti biti usmjeren prema borbi protiv koronavirusa - rekao je Novalić.

Odgovarajući na pitanja novinara, federalni premijer istakao je da Zavod za javno zdravstvo FBiH odlično zna raditi svoj posao.

- Danas smo ih pozvali na sastanak i odredili da su oni ti koji će ravnopravno prema opterećenju oboljelih dijeliti ne samo humanitarno, nego i ono što intenzivno nabavljamo ovih dana. Znači, profesionalno, stručno, bit će svi uobzireni. Uglavnom, cilj je da FBiH dođe do svakog grada, do svake općine u FBiH - rekao je Novalić.

Pitanje je bilo i je li realno da se desi promjena stope PDV-a i kakav stav o tom pitanju ima Vlada FBiH?

- Nije realno da se promijeni stopa PDV-a, ona je najniža u Evropi, ali realno jeste ono što je Vlada FBiH predložila državnom nivou, da se sa 10. u mjesecu pomjeri na kraj mjeseca, čime bi poslodavci u FBiH imali dodatni obrtni kapital od oko 320 miliona KM koji bi ostao u njihovim firmama. Dakle, to je realno, promjena stope nije - odgovorio je Novalić.

Novinari su ga pitali i koliko osoba je trenutno ugroženo, pod nadzorom i u izolaciji zbog zabave u "Igmanu", te smatra li da zbog toga treba neko krivično odgovarati?

- To je naravno pitanje za organe gonjenja. Relativno veliki broj je paraliziran, nije dakle zaražen, a to su tri fabrike - po jedna u Konjicu, Goraždu i Novom Travniku. Ali to su sve mjere predostrožnosti - pojasnio je Novalić.

Jedno od pitanja bilo je i kada se testirao i da li je u međuvremenu ponovio test, s obzirom na to da je 11. marta prisustvovao proslavi 70. rođendana "Igmana" u Konjicu.

- 11. marta nismo prisustvovali događaju kada je nastalo to širenje koronavirusa. Mi smo bili na akademiji koja je bila ograničenog karaktera. Ja sam došao, održao predavanje i odmah  se vratio. Tako da tom događaju u suštini nisam prisustvovao kada je nastalo širenje koronavirusa i ta sporna osoba nije bila na toj akademiji, ili ne na njenom najvećem dijelu - rekao je Novalić.

A kada je riječ o njegovom i testiranju ministra Nermina Džindića, kaže da je to dosad uradio jednom prvenstveno zbog pritiska javnosti.

- I mi smo to uradili više zato da otklonimo te sumnje. Nisam se poslije toga testirao i mislim da za to nema neke potrebe - dodao je Novalić.


Pogledajte video ...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...