KONAKOVIĆ JE PONOSAN NA NJEGA: Saudin Sivro bijesan zbog najava premijera Novalića o smanjenju plata

"Dok se radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS-u iz petnih žila trude da što kvalitetnije realiziraju online sistem nastave i svakodnevno ulažu maksimalne napore da učenici ne budu prepušteni sami sebi, pokazujući svoje opredjeljenje i odlučnost da solidarno daju svoj veliki doprinos za prevladavanje ove ozbiljne epidemijske krize koja je zadesila i građane u KS-u, premijer FBiH, Fadil Novalić, najavljuje smanjenje plata za 10 posto".

  • Mini market

  • 23. Mar. 2020  23. Mar. 2020

  • 0

Kazao je ovo u saopćenju za javnost Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Navodi, također, da je ministar finansija Kantona Sarajevo, Jasmin Halebić, najavio Zakon o uštedama prema kojem će Vlada Kantona Sarajevo regulisati plate, odnosno smanjiti iste, a na vrhuncu ove priče, kako kaže, kolegij SDA od svih institucija zahtijeva da se za vrijeme proglašenog stanja nesreće izazvane pandemijom koronavirusa u javnom sektoru značajno ograniče plaće koje prelaze visinu prosječnog ličnog dohotka.

Sivro u saopćenju dalje kaže da su radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo zbog navedenih izjava uznemireni, ogorčeni i demotivisani i s pravom se pitaju da li će Vlada Kantona Sarajevo donijeti Zakon o uštedama prema kojem će njihova primanja biti umanjena.

"Dobronamjerno Vas upozoravamo da bi navedeno postupanje i jednostrane odluke Vlade Kantona Sarajevo proizvele nesagledive posljedice, dovele do radničkog neposluha, dodatno usložnile tešku situaciju, a u konačnici nanijele nesagledivu štetu svima u Kantonu Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Od resornog ministra, traži da se zauzmu za radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo tražeći da Vlada Kantona Sarajevo donese odluku i zauzme jasan stav da se primanja radnika neće i ne smiju umanjivati bez saglasnosti istih.

"Svi Vaši prethodnici su teško ili nikako dobijali povjerenje i podršku radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Od Vas očekujemo da nastavite putem kojim ste krenuli i sigurni smo da ćete se zauzeti za one bez kojih se ništa u obrazovanju ne može uraditi, a to su vrijedni radnici, koji su ovih dana očekivali zahvalnost u svakom smislu, pa i u materijalnom. Nažalost, dešava se suprotno", stoji u saopćenju.

Dalje navode da znaju da se "iz budžeta Kantona Sarajevo finansiraju: političke partije, i potrebni i nepotrebni projekti, posebno oni koji se sigurno neće moći realizirati u ovoj godini, zatim i potrebne i nepotrebne komisije, radna tijela, upravni i nadzorni odbori, udruženja, grantovi i da ne nabrajamo dalje jer toga je veliki broj i radi se o milionskim sredstvima planiranim u budžetu Kantona Sarajevo".

"Primanja radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo moraju biti posljednja stavka o kojoj Vlada Kantona Sarajevo treba razmišljati kada je riječ o uštedama jer uštede u obrazovanju vode u propast jednog društva. I jedna napomena, ne dozvolite da Vam niko pa ni ministar finansija Kantona Sarajevo pričaju kako ne može drugačije i imajte na umu da će radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo biti solidarni i dati dio svojih primanja tek nakon što se uštede urade na prethodno navedenim manje bitnim stavkama u budžetu KS-a", kaže u saopćenju Sivro. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...