JEDNA OD NAJJEZIVIJIH MISTERIJA U POVIJESTI ČOVJEČANSTVA: Trojica vrijednih radnika na usamljenom otoku netragom su nestali, kada je policija stigla na uviđaj uslijedio je još veći šok…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 24. Mar. 2020  

  • 0

Svake godine, dan iza katoličkog Božića, obilježava se godišnjica jednog od najmisterioznijih nestanaka ljudi u povijesti čovječanstva. Na svjetioniku na izoliranom škotskom otočiću 1900. godine nestala je cjelokupna posada. Netragom su nestala tri čovjeka zadužena za funkcioniranje i održavanje svjetionika. Bili su to: Thomas Marshall, James Ducat i Donald Macarthur.

Svjetionik se nalazi na nenaseljenom otoku Eilean Mor, čije ime na keltskom jeziku znači „veliki otok“.

 To je najveći od otoka u skupini Otočja Flannagan. To pusto otočje još nazivaju i Sedam lovaca i nalazi se oko 32 kilometra od najbližeg susjednog kopna, daleko na sjeverozapadu Škotske. Riječ je o skupini stijena koje izranjaju iz mora do visine od 88 metara. Upravo pokraj tog najvišeg vrha nalazi se svjetionik, koji je ujedno i jedini naseljeni objekat na čitavom otočju.

Svjetionik je visok 23 metra, a imao je stalnu posadu od tri čovjeka, s četvrtim koji bi povremeno dolazio sa susjednog kopna. Prva neobična stvar koja je primijećena bila je činjenica da je svjetionik odjednom prestao svijetliti. Jedan prolazeći brod obavijestio je o tome ljude u susjednoj luci koji su došli na svjetionik da vide što se to dogodilo.

Otkrili su da na svjetioniku nema niti jednog od trojice svjetioničara. Da misterija bude veća kreveti su bili nenamješteni, a jedna od stolica u kuhinji bila je prevrnuta, baš kao da je neko otišao u žurbi. Također, i jedna kabanica pronađena je ostavljena u stambenim prostorijama, što znači da je neko izašao van po lošem vremenu bez zaštite.

Istraga nije dala rezultate. Javile su se mnoge teorije, potaknute činjenicom da se radilo o izoliranom mjestu i o zimskom dobu godine s oštrom klimom u sjevernoj Škotskoj. Teorije variraju od priča o duhovima, karakterističnim za tamošnju keltsku mitologiju, pa do teorija o vanzemaljskim otmicama.

Bilo kako bilo, jedna od najvećih misterija u povijesti čovječanstva nikada nije dobila službeno objašnjenje.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...