DA LI JE ALUMINIJ DOBIO STRATEŠKOG PARTNERA: Dragan Čović najavio Abraham Group, ministar Džindić vraća na doradu

Majstori političkog spina oporavili su se od prvotnog „korona udara“. Lider HDZ-a BiH i pripadajući članovi federalne vlade tvrde da je postignut dogovor o izboru partnera za obnovu proizvodnje u Aluminiju, onaj drugi dio vlade sve demantuje. Još uvijek je sporan dio o carinskim olakšicama te cijeni električne energije.

  • Ekonomija

  • 24. Mar. 2020  24. Mar. 2020

  • 1

Piše: A. Gutić

Politička i ekononomska šizofrenija vlasti u Federaciji, sa ili bez virusa, ne jenjava. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović požurio je da “uhvati muštuluk” te je putem twitter-a objavio da je “Vlada Federacije BiH prihvatila novu ponudu strateškog partnera za Aluminij”.

„Definirana je prosječna plaća i niz drugih stvari koje obvezuju obje strane, da se stabilizira ljevaonica u prve dvije godine i da se stvori energetski i svaki drugi okvir za pokretanje procesa proizvodnje u elektrolizi i anodama. Ovo je veliki trenutak da nakon svih silnih problema koje smo imali od sedmog mjeseca prošle godine, počinjemo i drugačije promišljati o pokretanju novog Aluminija, ali isključivo na tržišnim osnovama. To je i osnovna vrijednost ovog sporazuma,“ obrazložio je Čović za afenciju Fena, ostavljajući dojam da više nedoumica nema, te da Abraham Grupa  definitno iznajmljuje pogone Aluminija, sa 200 radnika.

Informaciju je za agenciju HINA potvrdila i federalna ministarica finansija Jelka Miličević, najavljujući održavanje Skupštine Aluminija na kojoj će predstavnik Vlade Federacije BiH, koja ima najveći pojedinačni udjel u Aluminiju od 44 posto “podržati davanje u najam izraelsko-kineskoj grupaciji”.

Samo nekoliko sati potom, federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ustvrdio je da do službenog prihvatanja ponude još nije došlo!?

U izjavi za BHT1 Džindić tvrdi da je vlada dobila korigovanu ponudu, nešto bolju od prethodne, ali da je i nju vratila na doradu.

Je li to druga šansa ili nova šansa, vidjećemo? Ono što piše u tom prijedlogu ugovora, ima tu puno stvari koje treba dodatno doraditi.... Iznos kirije je simboličan i to sada nije ni glavni fokus interesovanja. Fokus je na tome da se novo društvo Aluminij pokrene i da počne sa radom, da obnovi proizvodnju i primi određeni broj radnika“, izjavio je Džindić.

Kako saznaje Žurnal, još uvijek je sporan dio o carinskim olakšicama te mogućnosti obezbjeđenja električne energije po ugovorenoj, odnosno povlaštenoj cijeni. Možda nekada i saznamo motive Dragana Čovića da saopšti informaciju o dogovoru sa Abraham Grupom kao završenu stvar i odmah potom krene put Zagreba na sastanak sa premijerom Hravstke Andrejom Plenkovićem.

Činjenica je da mu gotovo očajnički treba neka pozitivna vijest za pučanstvo, a ne treba isključiti da mu sve služi kao moneta za političko potkusurivanje, od usvajanja državnog budžeta do formiranja nove federalne vlade.

Žurnal je prije dvije sedmice objavio detalje pozadine dešavanja i insistiranja Čovića da se sporazum potpiše sa Abraham Grupom, te kako iza svega stoje s njim povezane osobe. Još ranije smo  nagovještavali kako je kriza u Aluminiju dio planske pripreme za uvođenje novog vlasnika, te da je sve dogovoreno između ruskih investitora i Dragana Čovića.

Upliv „MT Abraham group“ zato prati sumnja da je sve maska za konačnog novog vlasnika. Nakon što se sagleda koliko je Čoviću odanih ljudi povezano sa grupacijom, potom i konekcije grupacije sa Rusijom, priča postaje smislena.

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...