BRUKA JE ISPLIVALA: Otkriveno kako to da Rusija sa 146 miliona stanovnika ima manje zaraženih od Luksemburga!

Gradonačelnik je u Moskvi uveo najstrože mjere u Rusiji, uključujući karantenu za putnike, ograničenja vezana uz javna okupljanja, zatvaranje škola i mjesta za zabavu. Pozvao je i ostale ruske regije da slijede taj primjer.

  • Svijet

  • 24. Mar. 2020  24. Mar. 2020

  • 2

Rusija je u utorak priznala da nema jasnu sliku razmjera epidemije koronavirusom u zemlji gdje je broj zaraženih daleko manji u odnosu na zapadnu Europu.

“Problem je što se testiranja slabo provode i niko nema jasnu sliku stvarnosti u Rusiji, kao ni u svijetu”, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koji se nalazi na čelu radne skupine za borbu protiv Covida-19.

Njegove izjave je nakon sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom na svojoj stranici objavio Kremlj.

 Gradonačelnik, bliski saradnik predsjednika Putina, kazao je da je brojka od 290 slučajeva zaraze u Moskvi podcijenjena te da ih nesumnjivo ima između 400 i 500.

Prema službenim brojkama, Rusija trenutno bilježi 495 slučajeva zaraze koronavirusom.

“Broj raste, riječ je o ozbiljnoj situaciji koja će se i dalje razvijati”, kazao je Sobjanin predsjedniku Putinu.

Gradonačelnik je u Moskvi uveo najstrože mjere u Rusiji, uključujući karantenu za putnike, ograničenja vezana uz javna okupljanja, zatvaranje škola i mjesta za zabavu. Pozvao je i ostale ruske regije da slijede taj primjer.

Posebno je zatražio da stariji od 65 godina ne izlaze iz svojih domova, a ta mjera stupa na snagu u četvrtak. Također traži pojačanu kontrolu ljudi koji dolaze iz ostalih područja.

Kao primjer je naveo regiju Primorje na Dalekom istoku u koju se iz “zaraženih zona” vratilo oko 6000 ljudi, upozorivši da je to “veliki problem”.

No prošle sedmice predsjednik Putin je u više navrata izjavio da je situacija pod kontrolom.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...