KAKO DA BUDETE SIGURNI DA NISTE UNIJELI VIRUS U KUĆU: Uvijek pri ulasku PRATITE OVE UPUTE!

Koliko dugo virus opstaje na različitim površinama, kako da znate da ga niste unijeli spolja i kako da se zaštitite od njega? Recimo, ako ste se vratili iz kupovine o čemu sve treba da mislite.

  • Zdravlje

  • 24. Mar. 2020  

  • 0

Novo istraživanje objavljeno u naučnom članku časopisa "New England Journal of Medicine" otkrilo je da koronavirus SARS-CoV-2 ostaje stabilniji ako padne na površinu od plastike i čelika, i da mu se stabilnost naruši ako padne na površinu od kartona ili bakra, prenosi "The Economist".

Rezultati istraživanja pokazali su da se tragovi virusa na plastici i čeliku mogu da se zadrže i do tri dana nakon prvobitne kontaminacije. Virus je na kartonskoj površini preživio jedan dan, dok je na bakranoj površini preživio svega četiri sata. Što se vazduha tiče, virus se u njemu može zadržati najmanje tri sata.

Sposobnost virusa da nekoga zarazi na svim je površinama naglo pala kako je vrijeme proticalo.

Koncetracija virusa koji ostanu u vazduhu nije dovoljno visok da bi predstavljao rizik zaraze za bilo koga osim za one koji se nalaze u neposrednoj blizini zaražene osobe, što bi moglo da otkloni dosta strahova kod pojedinaca.

Oni koji se oslanjaju na dostavu potrepština sada će se možda manje brinuti. Istovremeno, ova će otkrića povećati zabrinutost oko mogućnosti širenja koronavirusa vazdušnim putem. Također, istraživanje će možda promijeniti način na koji zdravstveni radnici ostvaruju kontakt sa pacijentima.

Naravno, najveći rizik nosi direktan kontakt sa zaraženim ljudima pa je prije svega neophodno držati odstojanje od svih, ali preporuka je preduzeti i ove mjere:

KAKO DA NE UNESETE KORONAVIRUS U KUĆU

Ključne stvari koje treba preduzeti kada dođete spolja jeste da odmah operete ruke, detaljno i najmanje 20 sekundi. Potom jakne i kapute ostavite da se provjetre, cipele ostavite ispred vrata ili ih poprskajte rastvorom na bazi hlora i dezinfikujte površine koje ste možda kontaminirali pri ulasku. Obavezno dezinfikujte mobilni telefon i ključeve i ne grlite se i ne ljubite sa ukućanima, već držite odstojanje.

Naravno, glavna preporuka jeste da ne izlazite iz kuće osim u prijekim potrebama, recimo u nabavku. U radnji, nosite rukavice i masku, gledajte da namirnice birate tako što ćete na ruku staviti kesu. Preporuka je i da, ako je moguće, izbjegavate lift, kako biste dodatno smanjili mogućnost kontaminacije. Čim dođete iz prodavnice, sve kese bacite.

ČIME DEZINFIKOVATI?

Preporuke stručnjaka za dezinfekciju površina su, kako prenosi BBC, alkohol od 62 do 71 posto, izbjeljivač hirogen peroksida od 0.5 posto, ili kućni izbjeljivač koji sadrži 0.1 posto natrijum hipoklorita.

(zena.blic.rs / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...