VLADO ĐAJIĆ OTKRIVA: „Prelazimo na kineski sistem, napadamo virus, a ne da on napada nas…“

Idemo na više testiranja bližih i daljih kontakata zaraženih i sada prelazimo na taj kineski sistem-napadamo virus, a ne da virus napada nas, kaže Vlado Đajić, direktor UKC RS-a, gostujući u programu BHRT-a

  • Društvo

  • 25. Mar. 2020  25. Mar. 2020

  • 0

U posljednja 24 sata u RS-u zabilježena su 24 slučaja pozitivna na koronavorus, 13 u jutarnjim i1 1 u popodnevnim satima. Direktor UKC RS-a Vlado Đajić kaže kako su u ovom trenutku na UKC-u i 22 pacijenta pozitivna na koronavirus i desetak suspektnih pacijenata za koje se čekaju rezultati testiranja.

“Samo jedan pacijent je vitalno ugrožen, jedan je na respiratoru i nismo imali umrlih. Pravimo rezervne kapacitete koji nisu u ovom centralnom bloku i želja nam je da infekcija ne uđe u centralni blok i da liječimo i pacijente koji nisu zaraženi na najbolji način”, kaže Đajić i dodaje kako se proširuju bolnički kapaciteti.

“Obezbijedili smo već 115 i sada obezbjeđujemo još negdje oko 150 dodatnih kreveta na donjoj, staroj lokaciji, a pravimo i dvije nove operacione sale, pravimo intenzivnu jedinicu za hirurške pacijente sa 11 respiratora. Ovih dana kupili smo novih 11 respiratora i moram da kažem da imamo dobru koordinaciju sa predstavnicima vlasti”, kaže Đajić.

„Jučer je premijer RS-a Radovan Višković donio odluku da svi pozitivni pacijenti ne da budu u karantinu, ali moraju biti smješteni u posebnom kolektivnom smještaju, odnosno svi će biti smješteni u Studentskom centru u Banjaluci. Druga odluka je donešena da idemo na više testiranja, bližih i daljih kontakata. Kako smo razumjeli, sada prelazimo na taj kineski sistem-napadamo virus, a ne da on napada nas“, kazao je Đajić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...