EPIDEMIOLOG IZ DOMA ZDRAVLJA ILIDŽA BURNO REAGOVAO NA SPEKULACIJE: "Mi, zdravstveni radnici, nismo inspektori i detektivi, nemamo detektore laži..."

Dr. Enes Šačić, glavni epidemiolog iz ilidžanskog Doma zdravlja, zdravstvene institucije koja je od sinoć, nakon smrti žene za koju se tek nakon njene smrti saznalo da je oboljela od virusa COVID-19, u centru pažnje javnosti, kaže za "Oslobođenje" da se šire dezinformacije vezane za ovaj slučaj.

  • Društvo

  • 25. Mar. 2020  

  • 0

- Kao prvo, žao mi je zbog smrti te žene i izražavam saučešće njenim najmilijim, ali ono što ja znam jeste da se javila prvi put prije pet dana, u hrasničku ambulantu, u petak, gdje je negirana ova epidemiološka veza. Zdravstveni radnici nisu imali podatak o tome da je bilo ko od članova porodice bio u inostranstvu, tvrdi dr. Šačić.

- U nedjelju su se javili u ovaj centralni objekat, u trijažni punkt. I, najvažnije, što sada želim naglasiti: Mi, zdravstveni radnici, nismo inspektori i detektivi, nemamo detektore laži, najvažnije je da se kaže da li je neko u posljednjih 14 dana došao iz inostranstva, da li je imao blizak kontakt s osobama koje su bile u inostranstvu. Nažalost, u ovom slučaju, mi nismo imali te podatke, ističe dr. Šačić, napominjući "da one nisu mislile da treba to da kažu".

Da li su bile pitane?

- Prema informacijama koje ja imam, pitane su, postoje i obrasci koji se popunjavaju za sve osobe s respiratornim problemima, tvrdi dr. Šaćić, od kojeg saznajemo da je kćerka preminule, navodno, bila u kontaktu s osobom koja je došla iz Italije.

- Sve se još provjerava, mi sada tražimo sve osobe koje su s njima bile u bilo kakvom doticaju, to radimo zajedno s Zavodom za javno zdravstvo, ističe sagovornik, koji nam je rekao da je najmanje dvadesetak zdravstvenih radnika, zbog ovog slučaja, u stanju izolacije.

 Pa, posmatrajmo samo logično. Zar mislite da bi naši uposlenici prišli ovom bolesniku na način na koji se to desilo, da su znali da je u pitanju koronavirus ili sumnja na njega, kaže dr. Šačić.

Na našu primjedbu kako se tvrdi da su i iz kompanije preminule urgirali da se urade testovi, dr. Šačić kaže:

- Ja bih volio da se ima dokaz za to. Osim toga, nismo mi koji vršimo testiranje, mi smo primarna zaštita, mi smo na prvoj liniji, podsjeća dr. Šačić, napominjući da je pravu informaciju još nemoguće imati.

- Cijelu noć prikupljamo podatke, sve moramo ispitati i utvrditi, ali zna se koja je procedura.To cijelo kolo ja utvrđujem, i sada ne bih mogao tačno reći koliko je ukupno osoba koje će biti izolirane, govori dr. Šačić,, napominjući:

-Veliki broj ljudi je u pitanju i svi primarni kontakti su u izolaciji.

(oslobodjenje.ba / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...