ZARAŽENI PACIJENT IZ TEŠNJA IMA UPALU PLUĆA: Danas će biti operisan

Pacijent iz Tešnja kod kojeg je prošle sedmice dijagnosticirana zaraza koronavirusom te koji je zbog upale pluća jedini bio zbrinut na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), danas će ipak biti operisan - potvrdio je Feni načelnik tog odjela KBZ-a Ednan Drljević.

  • Društvo

  • 25. Mar. 2020  

  • 0

- Pacijent ima akutnih abdominalnih problema, koji su zahtijevali hirurški zahvat i on će tokom dana biti operiran. On je na našem odjelu do sada bio priključen samo na kiseoničku podršku, a nakon operacije će, kako je i uobičajeno nakon opracija, biti priključen i na respirator - ustvrdio je on.

Preostalih sedam zaraženih koronavirusom smješteni su u izolatoriju KBZ-a i svi su, kako ističe Drljević, stabilno te pod stalnom zdravstvenom kontrolom. Njihovi su simptomi slabi, ali svi imaju zarazu.

- Na našem odjelu trenutno imamo i jednu pacijenticu koja je negativna na koronavirus, ali kod koje je identifikovan tip gripe H1N1. Za još jednu osobu kojoj smo uradili nalaze čekamo potvrdu iz referentnog laboratorija. Radi se u oba slučaja o težim oblicima ove sezonske gripe, što znači da još traje i sezona gripa - napominje Drljević.

U toku ove sezone, od gripe su preminule tri osobe u KBZ-u kod kojih je dokazana zaraza gripom tipa H1N1. Do sada je kod osam osoba iz Zeničko-dobojskog kantona dokazana zaraza koronavirusom, ali smrtnih slučajeva u ZDK-u, prvom u kojem je dokazana i zaraza tim tipom gripe na području Federacije Bosne i Hercegovine, još uvijek nema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...