KATALONSKI STRUČNJACI RIJEŠILI PROBLEM KOJI MUČI CIJELI SVIJET: Osmislili način brze proizvodnje respiratora i PATENT ŽELE USTUPITI SVIMA

Katalonija je samostalno krenula u proizvodnju respiratora namijenjenih za korištenje u jedinicama intenzivne njege.

  • Svijet

  • 25. Mar. 2020  

  • 0

Zajednički napori javnih i privatnih institucija i korištenje 3D printera već su doveli do izrade prototipa, a sama proizvodnja krenula je u ponedjeljak. Prve procjene govore o proizvodnji između 50 i 100 takvih uređaja dnevno, a očekuje se da bi krajem sedmice trebala početi isporuka bolnicama.

Projekt je inicirao Consorci de la Zona Franca Barcelona (CZFB) i tehnološki centar Leitat, a učestvovale su i tvrtke HP, Navantia i Airbus. Tim doktora i stručnjaka već je testirao respirator na umjetnim plućima u bolnicama Clínic de Barcelona i Parc Taulí u Sabadellu. Obzirom na uspješne rezultate testiranja, donijeta je odluka o početku proizvodnje.

Proizvodni kapacitet između 50 i 100 komada dnevno mogao bi biti dostignut već sljedeće sedmice, iako proizvođači očekuju i da bi mogli premašiti te brojke nakon što se povežu s više kompanija koje su u mogućnosti izvesti montažu dijelova proizvedenih 3D printanjem.

image

Respirator je nazvan “Leitat 1”, a njegov dizajn i komponente znatno su pojednostavljeni kako bi se olakšala proizvodnja i montaža. Autor dizajna je katalonski inženjer Magí Galindo, a medicinski ga je potvrdio dr. Lluís Blanch, voditelj sektora za inovacije bolnice Parc Taulí u Sabadellu.

Zvaničnici Consorci de la Zona Franca Barcelona kontaktirali su europske vlasti kako bi im poslali popis opreme, resursa i materijala potrebnih za proizvodnju respiratora: od tehničkog osoblja, dizajnera, operatera i rukovodioca proizvodnje; do najsavremenije opreme, uključujući softverski alat, opremu za štampanje i naknadnu obradu štampanih dijelova.

U narednom periodu očekuje se povezivanje sa sanitarnim službama iz drugih zemalja pogođenih virusom Covid-19 kako bi se utvrdila moguća pomoć. Katalonski stručnjaci spremni su podijeliti sva tehnička i proizvodna znanja koja bi omogućila proizvodnju respiratora u drugim zemljama, a sve s ciljem što uspješnije zajedničke borbe protiv koronavirusa i smanjenja smrtnosti tokom epidemije, poručili su iz Barcelone.

(Slobodna Dalmacija / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...