PALA VLADA U PRIŠTINI: Albin Kurti više nije PREMIJER, za govornicom tvrdio da je spremna razmjena TERITORIJA SA SRBIJOM

Kosovska vlada je večeras pala, a Albin Kurti više nije premijer.

  • Regija

  • 25. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

Kako piše prištinska "Gazeta", poslanici su nakon rasprave večeras izglasali nepovjerenje Kurtiju. Za nepovjerenje Vladi glasao je 81 poslanik, 32 ih je bilo protiv, jedan je bio uzdržan.

Za tu odluku, između ostalih, poslanici DSK koji su do samo prije nekoliko sati bili formalno koalicioni partneri "Samoopredjeljenja", koji su i pokrenuli čitavu priču o smjeni akruelnog premijera.

Očekivano, njih je u tome podržala većina opozicionih stranaka, na čelu sa DPK Kadrija Veselija.

Rasprava u kosovskoj skupštini trajala je čitav dan, a obilježile su je svađe unutar stranaka, pauze, ali i jedan neočekivana ponuda, a neko će reći i ucjena.

Naime, prije popodnevne pauze, kosovski ministar odbrane Anton Ćuni, inače funkcioner DSK, ponudio je Kurtiju da povuče odluku o razrješenju sada već bivšeg ministra Agima Veliua (DSK) i bezuslovno ukine takse, kako bi njegova stranka povukla prijedlog za obaranje kosovske vlade.

To, međutim, u ovoj partiji nije naišlo na odobravanje, zbog čega je reagovao potpredsjednik DSK Agim Veliu, koji je kazao da Ćuni nema ovlaštenja da nudi takvu nagodbu Kurtiju, i da to nije stav DSK-a.

Arben Gashi, šef zastupničke grupe LDK kazao je da je do ovog zahtjeva došlo zato što premijer Albin Kurti nije ukinuo takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH, kako su tražile Sjedinjene Američke Države. Gashi je istakao da su u vrijeme krize zbog koronavirusa premijer i predsjednik izabrali da se bore jedan protiv drugog za nadmoć u ovom malom političkom kosovskom kavezu.

Memli Krasniqi, šef zastupničke grupe opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) kazao je da je premijer Kurti za ovaj period u kome je na čelu Vlade podstakao i orkestrirao antiamerički duh, zanemarivanjem američkih preporuka i suprotstavljenim i svađalačkim diskursom prema SAD-u.

S druge strane, premijer Kurti je u svom obraćanju poslanicima rekao da rušenje vlade ima za pozadinu postizanje spremnog sporazuma o razmjeni teritorija sa Srbijom. Ocijenio je da je koalicioni sporazum prekršen kada mu je LDK tražio da ukine takse bez uvođenja reciprociteta.

Tvrdnja da će američke vojne trupe biti povučene sa Kosova nije tačna, naglasio je Kurti, dodavši da se jučer sastao sa komandantom KFOR-a koji mu je rekao da ne postoji nikakav zahtjev za povlačenje američkih trupa.

U raspravi se čulo mnogo međusobnih optužbi zastupnika, posebno između “Samoopredjeljenja” i LDK-a.

Podsjetimo, premijer Kurti je ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua iz LDK-a smijenio priije sedam dana zbog izjava da podržava proglašenje vanrednog stanja, suprotno stavu vlade, kao i zbog širenja panike među građanima izjavom da se broj zaraženih koronavirusom povećava iz sata u sat.

Koalicija izmedju “Samoopredjeljenja” i LDK-a postignuta je tri mjeseca nakon prevremenih izbora održanih 6. oktobra.

U skladu sa mjerama protiv širenja koronavirusa zastupnici su danas sjedili udaljeni na razmaku od minimum 1,5 metar i nosili su zaštitne maske i rukavice. Na ulazu u Skupštinu svakom zastupniku je mjerena tjelesna temperatura.

Zbog neadekvatnih uvjeta u plenarnoj sali, medijima danas nije dozvoljeno da prate sjednicu, ali je ona prenošena uživo na javnom servisu RTK i na YouTube kanalu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...