RADOVANOVIĆ GRMI NAKON SKANDALOZNE ODLUKE DODIKOVOG REŽIMA: „Tužilaštvo mora reagovati na teške zloupotrebe prijedorske policije...“

Javno pitam: planira li šef prijedorskog tužilaštva Mladen Mitrović istražiti nesporne teške zloupotrebe policije od strane načelnika PU Prijedor Sretoje Vujanovića? Od MUP RS zasigurno neće uslijediti reakcija, no tužilaštvo na aktuelna dešavanja zakonski mora reagovati. Prijedorskim policajcima ukazujem da zakon zabranjuje izvršenje očigledno nezakonitih naređenja

  • Mini market

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 2

Piše: BORISLAV RADOVANOVIĆ

Prijedorskoj doktorici Maji Dragojević Stojić uručen je prekršajni nalog zbog "izazivanja panike i nereda" po kontraverznoj odluci Vlade RS o kojoj sam pisao - obzirom da sam prvi nezakonito kažnjeni. Šta je izjavila doktorica Dragojević Stojić vidite iz donjeg citata.

"U svijetu postoje protokoli, preporuke za terapiju i tretman. Ali u RS-u određeni broj zdravstvenih ustanova uopšte nema ni infektologa, epidemiologa. Nemamo timove, organizovane službe, dovoljan broj respiratora. Imamo manjak intenzivne njege. Nama ne znače kreveti bez adekvatne opreme, edukovanog kadra, neophodne terapije. Nepripremljeni čekamo na ono što će nam stići. Veliki problem je broj potrebnih testova koje već sad nemamo u određenim zdravstvenim ustanovama.".



Dakle, imate javno izneseno mišljenje ljekara specijaliste o problemima sa kojima se Republika Srpska realno suočava tokom pandemije virusa korone. I svi navodi odgovaraju stvarnoj istini! Mnoštvo sličnih mišljenja struke možete naći u medijima ili društvenim mrežama, no doktorica Dragijević Stojić je pod posebnim nadzorom policije zbog svog političkog angažmana.

U pitanju je osoba jasno deklarisana na strani političke opozicije Republike Srpske, a u Prijedoru kotira izuzetno visoko. Znam to od više pouzdanih izvora. Kao takva očigledno je izabrana kao meta režimskog obračuna sa neistomišljenicima. I nije to samo problem Prijedora.



Javnost svjedoči hapšenju Ivana Begića zbog "tjelesne povrede", gdje sa objavljene snimke jasno vidimo kako portir prvi fizički napada ovog mladog aktivistu. Njegova advokatica saopštila je kakav tretman imaju i ona i njen branjenik. Isto tako, Nebojša Vukanović se oglasio kako ga je režimski moćnik Luka Petrović pokušao pregaziti automobilom. Treba li dalje nabrajati?

No, fokusirajmo se na zakonske odredbe. Po Zakonu o prekršajima RS policajac može izdati prekršajni nalog samo kada prekršaj utvrdi neposrednim opažanjem i/ili preko mjernih uređaja (npr. radar). Apostrofiram kako policajac izdaje prekršajni nalog po sopstvenoj procjeni i odluci za situacije gdje smatra da je načinjen prekršaj. Nikako po nečijem naređenju za stvari o kojima pojma nema.



Uostalom, smatrate li normalnim da obični policajac, srednja stručna sprema i završen policijski kurs, tumači mišljenja ljekara? U konkretnom slučaju: da policajac tumači kako će javnost reagovati na mišljenje doktora? Da li će takvo mišljenje proizvesti paniku i nerede? Pa nismo djeca!

Vjerujte da policajac koji je izdao sporni prekršajni nalog pojma nije imao o postojanju prednje citirane objave, uz upitnost o znanju i za doktoricu uopšte. Jok, policajcu je naređeno šta mora napisati u nalogu, te isti izdati gospođi Dragojević Stojić.

Ponavljam, zakonski policajci prekršajne naloge izdaju samo kada su neposrednim opažanjem uočili prekršaj, te procijenili postojanje potrebe za sankcionisanjem. Vrlo lako je provjeriti da li je policajac doista pročitao predmetnu izjavu ili mu je nadređeni ukazao na istu, te izdao naređenje. Bar prijedorski Glavni okružni tužilac Mladen Mitrović zna koliko je ovu činjenicu lako utvrditi - saslušanjem policajca.



Ukoliko je neki prijedorski policijski rukovodilac saznao za spornu objavu i smatrao za potrebno izdavanje prekršajnog naloga onda je to morao lično uraditi. U pitanju je njegovo lično opažanje, pa je razumljivo i da sam preduzme službenu radnju. Nema zakonitog načina da naredi policajcu izdavanje prekršajnog naloga za stvar koju policajac nije lično utvrdio (ličnim opažanjem). To je fokus problema. I nezakonitosti ovakvog sankcionisanja!

Nemam nikakve zablude oko toga da ovakve nezakonite progone građana u Prijedoru naređuje načelnik Sretoja Vujanović. Uostalom, on je odgovorno lice PU Prijedor i podliježe odgovornosti za činjenja i nečinjenja svojih podređenih. Bar od toga ne može pobjeći.



Javnost je imala priliku vidjeti više izjava direktora Opšte bolnice u Prijedoru, doktora Mirka Sovilja, kada i sam ukazuje šta je nužno i hitno potrebno za suočavanje sa pandemijom. Po čemu se razlikuju izjave ovo dvoje ljekara? Jesu li i izjave doktora Sovilja mogle kod građana izazvati paniku? Čuj, nema nijednog respiratora za pacijente sa virusom korona, jer su tri posjedujuća namijenjena za hirurške i druge teške medicinske zahvate.

Svako promišljanje kako između javnih istupa pomenutih ljekara postoje politički razlozi je pogrešno. Solidno sam upoznao doktora Sovilja i duboko vjerujem kako se na ovakvo javno obraćanje odlučio motivisan željom da spasava živote. U opštem haosu prinuđen je javnim pritiskom bar pokušati doći do prijeko potrebne opreme.

Kada je moje sankcionisanje u pitanju nisam otvarao ovu temu obzirom da uvijek nastojim zaštititi svoje kolege policajce. Da, i meni je prekršajni nalog izdao policajac za kog sigurno znam da ne čita moj blog i pojma nema šta objavljujem. Time nije mogao "prekršaj" uočiti vlastitim zapažanjem, a šta je obligatorna pretpostavka izdavanja prekršajnog naloga.

Zato sam ranijom objavom samo pomenuo kako je policajac izvršio dobijeno naređenje, a da je on odbio to uraditi naređenje bi dobio drugi policajac i tako redom. No, problem je u teško nezakonitom postupku jer sam tekst objavio prije donošenja sporne odluke vlade i nisam smio biti retroaktivno sankcionisan.

Nakon mojih potonjih objava načelniku Vujanoviću je odlično poznato kako mi je izdat nezakonit prekršajni nalog, ali ništa spram te činjenice nije preduzeo. Zašto? Nije poenta u kažnjavanju, nego u zloupotrebi službenog položaja za progonjenje, zastrašivanje i maltretiranje politički nepodobnih osoba. Pripadnicima policije strogo je zabranjeno političko angažovanje, a o zloupotrebama službenih položaja i ovlaštenja iluzorno je govoriti.

Elem, kad je Sretoja Vujanović u pitanju vidimo da i teška kršenja zakona mogu postati praksa. Eto PU Prijedor i načelnik Vujanović očigledno tokom vanrednog stanja nemaju drugog posla, pa mi zakazuju disciplinski postupak za 3. april. Juče sam primio poziv.

Po zadnjem (nedavnom) disciplinskom postupku Lukač mi je mogao izreći kaznu prekida radnog odnosa (otkaz), ali mu to očigledno nije cilj. Njemu i poslušniku Vujanoviću cilj je da me uhapse i pritvore, a potom - zna se. Zato me prijavljuju za nepostojeća krivična djela i prekršaje, zato me vazda pozivaju na "saslušanja" i na sve načine nastoje isprovocirati incident.

Mjesecima ne ulazim u PU Prijedor, osim do pisarnice pored ulaza. Dva puta sam fizički napadan, jedva sam izvukao živu glavu, a onda lažno prijavljivan, pa je razumljivo zašto PU Prijedor zaobilazim u širokom luku. Zato me moraju pozivati u cilju montiranja incidenta i nalaženja načina da me onemoguće u javnom djelovanju (pritvaranjem, likvidacijom...).

Mjesecima izbjegavam policiju i pravosuđe, a vjerujte da sve teže nalazim mogućnosti izvrdavanja dolaska i boravka u službenim prostorijama. Sa druge strane pozivi stižu i samo stižu! Kad god pomislim da su iscrpili sve nebulozne razloge pozivanja uvijek me iznova iznenade.

Po pitanju više aktuelnih disciplinskih postupaka davno sam se  pismeno izjasnio kako nemam namjeru u istima procesno participirati, a na Lukaču je da izrekne sankcije kakve mu drago. Ima sud da to pravno pobijam i zašto bih se izlagao opasnosti od novog montiranog incidenta, napada ili hapšenja. No, pozivanja, provokacije i nezakonitosti su sve učestalije. Sa jasnom i ciljnom namjerom.

Odavno nisam naivan, pa sam odlično svjestan kako će vanredno stanje biti zloupotrebljeno do krajnjih granica.  Zato i reagujem na adekvatan način. Vrlo sam blizu odluke da se neko vrijeme sklonim van dohvata Lukačevih bandita.

Za ove dvije godine od ubistva Davida Dragičevića porodica i ja znamo šta smo podnijeli, a djecu sam već jednom sklanjao iz zemlje. Pisao sam o tome (kad sam se morao isjeći da se izvučem iz prostorija za zadržavanje PU Prijedor). No, sad sam suočen sa situacijom kakvu teško mogu iskontrolisati.

Zato slijedi nekoliko poteza kakvima se zločinačka banda zasigurno nije nadala, a kakvima će se javnost još kako baviti. Na međunarodnom nivou i višedimenzijalno. Sve uz objelodanjivanje od koga sam  zatražio pomoć i zaštitu. Ukoliko mi se nešto dogodi moraće odgovarati na brojne "adrese" i sa tim režimski banditi mogu slobodno računati.

Sa te pozicije posebno apelujem na glavnog prijedorskog tužioca Mladena Mitrovića i pozivam ga na zakonom obavezno reagovanje. Može se držati dosadašnjih marifetluka, ali mu valja znati da i pri Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) djeluje glavni tužilac - mnogo odvažan tip. Kog će, bio ja živ ili ne, svakako lično upoznati.

Dakle, Mladen Mitrović sa pozicije koju obavlja odlično vidi kako načelnik Vujanović zloupotrebljava policiju za protivpravan progon na političkoj osnovi i zakonski je obavezan da ga u tome spriječi. Može propustiti dužne radnje, baš kao što može i ostatak života provesti na robiji. Ničija nije do zore...

Na kraju ostaje mi samo da instruiram kolege policajce kako su pravno obavezni odbiti nezakonito naređenje pretpostavljenog.  Kada rukovodilac naredi da nekom uruče prekršajni nalog jednostavno mogu ukazati kako zakonski mogu reagovati samo u stvarima koje su lično zapazili. Pa i sa obrazloženjem da rukovodilac izda taj prekršajni nalog ako smatra da to treba uraditi. U pitanju je "lično zapažanje" rukovodioca!

Drugi pravni osnov na koji se mogu pozvati jeste da nisu kompetentni za tumačenja objava osoba koje djeluju sa pozicije visoke stručnosti, a najmanje su sposobni da procjenjuju koliko nečije objave mogu izazvati paniku i nerede. Uostalom, ima li negdje nereda, ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanja bezbjednosti...???

Znate, kažnjavanje ljudi pod pretpostavkom da bi svojim javno iznesenim mišljenjem eventualno mogali izazvati paniku i nerede preduzimaju samo budaletine tipa Sretoje Vujanovića. I to u teško nezakonitoj proceduri. No, nije on na poziciju načelnika postavljen zbog inteligencuije i znanja, nego upravo zbog ovakvih zloupotreba policije.

(Prenosimo s autorovog bloga)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...