MOGAO BITI I VESKO DRLJAČA: Tri puna dana Jelka Milićević na dnevni red zasjedanja nije stavljala tačku...

... koja glasi nabavka testova, zaštitnih odijela za ljekare te maski

  • Mini market

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

Jelka Milićević (HDZ), ministrica finasija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i komandantica Federalnog staba civilne zaštite nakon imenovanja novog Štaba i obrazloženja da prethodni saziv “nije odgovorio na zadatke kao što je nabavka medicinske opreme”, oglasila se saopćenjem za javnost gdje je tvrdila da ona ništa nije opstruirala.

Prema pouzadnim izvorima iz Vlade Federacije BiH, a da bi svima u javnosti bilo jasno, dešavalo se sljedeće. Tri puna dana Milićević na dnevni red zasjedanja nije stavljala tačku koja glasi nabavka testova, zaštitnih odijela za ljekare te maski.

Takvo ponašanje pravdala je riječima da ne zna treba li to toliko, zbog čeka itd.

Tada se jednostavno desilo preglasavanje HDZ-a, ali na način da je uredbom navedeno da je komandant obavezan sazvati sjednicu, a osim komandatanta Štaba, ako on to ne može, sjednicu može sazvati i direktor Federalne civilne zaštite to jeste Fahrudin Solak.

Nije, dakle riječ ni o kakvoj smjeni, nego ukidanju monopola. Iako su iz HDZ-a ovakav čin nazvali „prenošenjem nadležnosti“, vidljivo je da o nije tako.

Inače, u skladu sa zakonom komandant Federalnog štaba civilne zaštite je neko od dopremijera, što je umejsto Jelke mogao biti I Vesko Drljača. No u Vladi FBiH tako je dogvoreno, tako da priča o nadležnostima u ovom momentu ne stoji.

Premijer Fadil Novalić također je pojasnio da niko nije smijenjen, nego da je Štab prepakovan

„To nije nikakvo političko pitanje. Postoje samo tehnička pitanja i to je kraj svim mogućim politizacijama. Štab je preuređen da bi bio funkcionalniji“, kazao je Novalić.

(NAP)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...